Hlavní obsah

Bývalého policistu zprostil soud obžaloby z přijímání úplatků

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Bývalý policista Josef Záhora byl v pátek dopoledne Okresním soudem v Liberci zproštěn obžaloby z přijetí tří úplatků. Soud osvobodil také Pavla Šmída, který pro něho měl peníze od podnikatelů vyinkasovat. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, obžalovaní se vzdali práva na odvolání.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Osvobozující rozsudek vynesl Okresní soud v Liberci nad bývalým policejním funkcionářem Josefem Záhorou.

Článek

Soud tak vyhověl návrhu obhajoby, která poukazovala na fakt, že neexistují žádné přímé důkazy pro to, že by Šmíd peníze od tří podnikatelů přijal a následně je předal Záhorovi. Podnikatelé, kteří měli údajně Záhorovi peníze poslat, se navíc sami dostali do křížku se zákonem.

Obžaloba kladla Záhorovi za vinu, že v letech 2001 a 2002 přijal od tří  podnikatelů úplatky v celkové výši 280 tisíc korun. V té době působil jako vedoucí skupiny kriminalistů specializovaných na objasňování krádeží motorových vozidel a úplatky měl od podnikatelů dostat za to, že zařídil, aby jim byla urychleně vydána jejich zajištěná vozidla.

Dva vozy volkswageny a jeden mercedes policisté zajistili proto, aby zjistili, zda nejsou kradené. Žádné z nich ale kradené nebylo. O peníze si podle svědků a obžaloby údajně říkal Pavel Šmíd, který měl už v minulosti potíže se zákonem nejenom v Česku ale i Německu. Podle svědků se o něm říkalo, že je Záhorův informátor.

Je to komplot, tvrdil obviněný

Záhora ale svou vinu od začátku popíral a tvrdil, že celý případ je komplot a byl na něho nastražen. Práci ministerské inspekce pak označil za šlendrián. „Je nesmysl, abych část peněz  dostal v eurech, jak tvrdí svědci, protože podle České národní banky byla eura zavedena až v roce 2002,“ řekl ve své závěrečné řeči Záhora. Také Šmíd v přípravném řízení vypověděl, že vše na ně bylo připraveno a zinscenováno. 

Záhoru neměli jeho nadřízení a kolegové příliš rádi a podle obžaloby často kritizovali jeho práci i výsledky. To ovšem Záhora popřel, když uvedl, že byl asi 42 kázeňsky odměněn a pouze sedmkrát potrestán za celou dobu služby. Po vynesení rozsudku nechtěl s novináři hovořit a pouze uvedl, že mu celá kauza zničila život. Od policie navíc odešel bez výsluh.

Případ prošetřovala inspekce ministra vnitra, která dospěla k závěru, že Šmíd od podnikatelů peníze inkasoval a následně je předával Záhorovi. Ale i samotní svědci tvrdili, že peníze dávali pouze Šmídovi. To, že putovaly následně k Záhorovi, se podle nich v Liberci pouze povídalo. „To, že se něco po Liberci povídalo, je sice možné, ale neznamená to, že je to pravda,“ řekl v odůvodnění rozsudku samosoudkyně Taťjana Bernátková.

Reklama

Výběr článků

Načítám