Hlavní obsah

Mladá žena zkolabovala v kostelní věži, život jí zachránili kolegové

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Ve věži kostela v Dožicích na Plzeňsku zkolabovala ve čtvrtek ráno 30letá žena, která tam pomáhala dělníkům při rekonstrukci objektu. Zničehonic se skácela k zemi, upadla do bezvědomí a přestala dýchat. Zachránili ji její kolegové, kteří jí okamžitou resuscitací přivedli k životu. Řídili se přitom instrukcemi po telefonu od dispečerky záchranné služby.

Článek

„Jednalo o zdravou ženu bez známek jakéhokoliv zranění. Kolaps přišel nečekaně. Za život může vděčit svým kolegům, kteří ji do příletu vrtulníku obnovili životní funkce. Lékaři už jí pouze stabilizovali a převezli do nemocnice,“ řekla Právu mluvčí krajské záchranky Lenka Ptáčková.

Právě ona byla tou dispečerkou, která po telefonu lidem v kostele deset minut radila, jak mají při oživování postupovat.

Složité bylo také dostat pacientku ven z kostelní věže, do které vede točité schodiště a záchranáři tak nemohli použít nosítka „Ženu uložili do nafukovací matrace a pomocí žebříku si jí předávali z patra do patra,“ doplnila Ptáčková.

Starostka obce Eva Kubová uvedla, že se jednalo o zaměstnankyni obecního úřadu. „Hrozně moc chci poděkovat těm, kteří jí zachránili život,“ dodala. Kostel z roku 1575 patří obci, která ho opravuje. Památka je v havarijním stavu, dělníci pracují na nové střeše a fasádě.

Reklama

Výběr článků

Načítám