Hlavní obsah

Neonacisté z Havířova jsou souzeni za zavřenými dveřmi

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

S vyloučením veřejnosti začal v pondělí projednávat ostravský krajský soud případ pokusu o rasovou vraždu Roma z Havířova. Jeden ze sedmi obžalovaných skinheadů je totiž mladistvý, proto bude veřejné pouze vyhlášení rozsudku. Zatím ale není jasné, zda verdikt padne do konce tohoto týdne.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaní mladíci si skrývali tvář před fotoaparáty.

Článek

Osm obžalovaných u soudu stanulo kvůli tomu, že loni 8. listopadu v noci vyrazili do havířovských ulic, kde fyzicky napadali náhodně vyhlédnuté Romy. Při útoku na dva nezletilé Romy jednoho z nich vážně zranili.

Mladík si z útoku nese trvalé následky, kvůli zranění musel přerušit studium. Před soudem tak v pondělí stanuli Karel Takáč, Michal Šebela, Libor Maceček Martin Šebest, Josef Navrátil, Milan Kasl, Vlastislav Burda a osmý obžalovaný, který je mladistvý a jeho jméno nelze zveřejnit.

Vyskočili ven a napadli dva kluky. Jednoho z nich strhli k zemi a začali ho bít a kopat do hlavy.
svědek

Většina těchto jmen je policii známá také v souvislosti s fotbalovým výtržnictvím anebo proto, že se v minulosti účastnili neonacistických demonstrací. Server antifa.cz například zveřejnil fotografii Karla Takáče, na které je oděn v tričku s nápisem Adolf Hitler, anebo Milana Kasla, jak pózuje u elektrického ohradníku v koncentračním táboru Osvětim a předstírá, že zapíná elektrický proud.

Očití svědci, kteří viděli neonacisty v akci, potvrzují, že šlo o velmi brutální útok. “Bylo to jako v akčním filmu. Skupina dorazila do Jarošovy ulice v Havířově-Šumbarku třemi auty. Vyskočili ven a napadli dva kluky. Jednoho z nich strhli k zemi a začali ho bít a kopat do hlavy. Druhý stačil z místa utéct,” popsal jeden ze svědků, který nechtěl být jmenován.

Když napadený muž zůstal ležet na zemi, útočníci odjeli do jiné části Havířova, kde se pokoušeli napadnout další dva Romy. Jeden z nich ale utekl, druhý se ukryl do vrátnice ubytovny, kde jeho napadení zabránili ukrajištní dělníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám