Hlavní obsah

O vině v Česku údajně rozhodují nekvalitní testy DNA, Vesecká to prověří

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká chce prověřit tvrzení genetika Daniela Vaňka, že v českých věznicích sedí nejméně dvacet nevinných lidí odsouzených na základě chybné analýzy DNA. Vaněk v médiích opakovaně prohlásil, že má hmatatelné důkazy o případech, které sám zpracovával, kdy policie podle něj buď provedla analýzu DNA špatně, nebo biologické stopy vůbec neodebrala.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Případy, které jsem já přezkoumával, mají tak vážná pochybení, že se opravdu domnívám, že ty osoby, které jsou pravomocně odsouzené, jsou ve vězení na základě chybných genetických posudků,“ řekl Právu Vaněk. „Dvacet je můj kvalifikovaný odhad,“ podotkl expert k počtu možných omylů.

Podle Vesecké jde o vážná slova a pokud se potvrdí, bude třeba v konkrétních případech znovu otevřít celé procesy. Na Vaňka se prý obrátí dopisem o podrobnosti.

„Bude požádán, aby Nejvyššímu státnímu zastupitelství neprodleně sdělil, z čeho tyto závěry dovozuje, jaké má pro svá tvrzení důkazy a o jaké konkrétní kriminální případy se jedná,“ uvedla mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Renata Malinová.

Chybí zpětná vazba

Podle Vaňka jde o systémový problém, kdy v Česku chybí kontrola nad prováděním testů. „Nemáme zákon o DNA, není kontrola nad laboratořemi, nejsou dána pravidla hry. Proto vznikají chyby,“ zdůraznil.

Policie podle něho například odmítá vydat znalcům odebrané vzorky k přezkoumání, pokud odsouzený usiluje z vězení o obnovu procesu. „Ve chvíli, kdy si vyžádám vzorky od policie a spisový materiál, tak oni mi to odmítnou dát. A zároveň to posuzuje stejný soudce, který dotyčného odsoudil. To je uzavřený kruh, který je neřešitelný,“ dodal Vaněk.

Ministerstvo vnitra označilo prohlášení odborníků za spekulativní a nepodložené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám