Hlavní obsah

První tresty pro squattery: Podmínka a prospěšné práce

Právo, Novinky, Josef Koukal, Petr Nový, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Po třetí hodině odpoledne začal v pondělí soud s první skupinou zadržených squatterů. Zatím se svůj verdikt dovědělo jen šest ze 24 zadržených osob. Nejtvrdší trest, který dosud soud vynesl, bylo dvouměsíční odnětí svobody s ročním odkladem. Do malých prostor Obvodního soudu pro Prahu 2 dorazilo několik desítek příznivců souzených, které ale soudce do soudní síně nepustil. Tam se dostali pouze novináři.

Článek

Jednací síň soudu opustili dva mladíci a dvě dívky. Jeden ze squatterů byl odsouzen na dva měsíce vězení s ročním podmínečným odkladem. Další mladík sdělil Právu, že si bude muset odpracovat 80 hodin veřejně prospěšných prací. Stejný trest potvrdila i jedna z dívek, která opustila soud asi půl hodiny před oběma mladíky. Druhá dívka verdikt nekomentovala.

Obdobný, ale tvrdší trest, si zřejmě vysloužili i další dva squatteři. Oba opustili síň s dalším trestem veřejně prospěšných prací. Sto hodin prací potvrdil jeden z mladíků. "Dostal jsem to samé," doplnil druhý.

U jednoho ze 24 zadržených bylo zastaveno stíhání. Soudce Milan Rossi to vysvětlil tím, že mladík je studentem fotografické školy a v budově pořizoval pracovní materiál.

Příznivci souzených přišli svorně maskováni kapucemi na mikinách a tmavými brýlemi. Podle odhadů se jich sešlo několik desítek.  

Státní zástupci od víkendu intenzivně zpracovávají spisy týkající se skupiny zadržených squatterů a jejich příznivců. Ty policisté během soboty a neděle zadrželi v Praze.

Předseda obvodního státní zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Bláha dopoledne řekl: "V současné době státní zástupci zpracovávají spisy. Pokud budou v konkrétních případech podávat návrh na potrestání, první várka spisů bude doručena soudu v pondělí po 13. hodině odpoledne“.

Foto: Petr Horník, Právo

Squatteři u soudu

Dá se tak očekávat, že obvodní soud pro Prahu 2 může případy squatterů projednat v průběhu pondělí a úterý.

Soud je na zkrácené procesy připraven

Soudit se bude nejspíš až do večera a přítomna může být i veřejnost.

"Zajistila jsem posílení justiční stráže tak, aby média mohla být přítomna na místě i po pracovní době,“ uvedla mluvčí soudu pro trestní úsek Monika Křikavová s tím, že pracovní doba soudu je sice do půl páté odpoledne, pohotovostní soudci však slouží 24 hodin denně.

Foto: Petr Horník, Právo

Přátelé squatterů u soudu

"V případě hlavních líčení bude možnost vstupu do jednací síně, s osobami, proti nimž je řízení vedeno, bude možné po odchodu z jednací síně komunikovat,“ podotkla Křikavová.

Rušný víkend v ulicích Prahy

Policisté zadrželi v neděli ráno squattery, kteří v sobotu obsadili dům na Albertově v Praze 2. Od začátku policejního zásahu do jejich zadržení uběhlo asi 20 minut. Policie z domu vyvedla 24 lidí.

Policisté odvedli squattery ke zdi protějšího kostela, obstoupili je těžkooděnci. Potom je odváděli po jednom do policejního mikrobusu. Někteří ze zadržených obývali dříve squat Milada v Troji, který vyklidila bezpečnostní agentura za asistence policie v červnu. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám