Hlavní obsah

Soud se senátorem Trpákem z ČSSD začal výslechem znalců

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posudky znalců pokračoval v pondělí u Okresního soudu v Trutnově proces s gynekologem a senátorem Pavlem Trpákem (ČSSD) zbaveného na vlastní žádost poslanecké imunity. Soudkyně z důvodu dalších důkazních materiálů záležitost podruhé odložila.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Senátor Trpák před soudní síní.

Článek

Trpák obžalovaný z ublížení na zdraví z nedbalosti převzal předloni v květnu v roli příslužby komplikovaný porod. Zákrok skončil smrtí novorozence. Chlapeček se rodil dnem pánevním, kdy dítě během ojedinělého porodu nejde dopředu hlavičkou nýbrž nožičkami. Novorozence s příznaky životní tísně porodník poslal na specializované pracoviště do Hradce Králové. Dítě přesto po několika hodinách zemřelo na nedostatečné okysličení tkání a trauma.

"Doktor Trpák neudělal z odborného hlediska nic špatně. Volil přirozený porod. Dále se dělo, co se může stát každému. Pacientce odmítající císařský řez, bych se snažil vysvětlit situaci, a pokud by odmítla, nechal bych si to podepsat," konstatoval znalec z pražského ústavu Péče o matku a dítě. Trpák volil přirozený porod údajně z vůle rodičky.

Trpák: Respektoval jsem přání rodičky

"Zprvu nebyl problém a později už bylo na císařský řez pozdě. Chtěla rodit přirozeně a předpokládal jsem, že veškerá legislativa je vyřešená. Přání rodičky jsem povinen respektovat. Riskoval bych postih kvůli možným komplikacím. Císařský řez je operace se všemi riziky a žena může mít v budoucnu problém s otěhotněním," řekl Právu Trpák. Odmítnutí císařského řezu i Trpákův postup zpochybňují právní zástupci rodičů mrtvého dítěte.

"Obžalovaný nepostupoval s dostatečnou profesionální péčí. Měl sledovat stav plodu za pomoci speciálního přístroje," prohlásil při prvním stání letos v červnu státní zástupce. Výsledky monitoringu mohly odhalit příští porodní komplikace. Rodičce ale údajně nebyl monitoring příjemný.

"Odmítnutí císařského řezu i monitoringu považuji za neprůkazné. Dokumentace není úplná a vykazuje řadu dodatečných záznamů. Roli zřejmě sehrála i zažitá nechuť některých porodníků k císařskému řezu," tvrdí zmocněnec rodičů Igor Piňos.

Rodiče vysoudili 480 tisíc na nemocnici

Trpákovu verzi podporuje tým trutnovských gynekologů i vedení tamní nemocnice. "Doktor Trpák k tomu přišel jako slepý k houslím, když zrovna převzal službu. Žádný z porodníků nepochybil," kontruje ředitel trutnovské nemocnice Martin Limburský.

Rodiče mrtvého chlapečka, jimž se později narodila zdravá holčička, prozatím nepravomocně vysoudili po nemocnici v Trutnově 480 tisíc korun. Výplatu odškodného ovšem komplikuje odvolaní nemocnice k vyšší soudní instanci.

"Výsledek soudu s doktorem Trpákem záležitost odškodného nevyřeší. Rodiče přinejmenším dosáhli snad toho, že císařský řez nebude v Trutnově v nutných případech opomíjen," poznamenal právník a gynekolog Piňos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám