Hlavní obsah

Muž si odseděl za loupež tři roky, ale skutečný pachatel byl vyšší

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Simonu Zýkovi (41) z Klatovska se před téměř třemi lety všichni smáli, když při nástupu do vězení tvrdohlavě opakoval, že je nevinný. Obvodní soud pro Prahu 9 ho ve středu, krátce po zahájení obnoveného procesu, poslal domů.

Článek

Zýka byl odsouzený ke třem letům vězení za loupež v České spořitelně z roku 2005. Odseděl si téměř celý trest, do jeho konce mu zbývaly pouhé tři měsíce. Na úterní jednání soudu ho přivezla vězeňská eskorta, pak ho ale soud na místě propustil na svobodu.

Soudní senát totiž musel vzít v potaz nový důkaz, který poukazuje na to, že maskovaný pachatel loupeže byl ve skutečnosti nejméně o 11 centimetrů vyšší než Zýka. Není tak vyloučeno, že Zýka se stal obětí justičního omylu.

Přišel o všechno - o práci i o rodinu

„Odsouzením jsem přišel o všechno. Když mě při zatýkání tahali z náklaďáku, který jsem profesionálně řídil, ještě jsem netušil, co mě čeká. Ztratil jsem práci, kamarády, rodinu, děti z prvního manželství téměř nevídám, málem jsem přišel o družku, a přitom jsem nic neudělal,“ řekl Právu Zýka.

Se svou obhájkyní Klárou Slámovou se snažil o obnovu procesu už řadu měsíců. Obvodní soud pro Prahu 9 v minulosti ale jeho žádosti dvakrát nevyhověl.

Předseda senátu Alexander Károlyi ale nyní musel respektovat závazná rozhodnutí nadřízeného Městského soudu v Praze a také Ústavního soudu, který před časem vyšel Zýkově stížnosti vstříc.

„Povoluje se obnova procesu a současně se ruší rozsudek, kterým byl pan Zýka odsouzen k tříletému trestu vězení. Proto bude odsouzený propuštěn,“ konstatoval v úterý Károlyi.

Protože s tím souhlasila hned na místě nejen Zýkova obhájkyně Slámová, ale i státní zástupce, soud pustil Zýku okamžitě na svobodu.

Bude chtít odškodnění

Po vyřízení formalit ve věznici byl během dvou hodin skutečně volný. „Nějak si na to nemůžu zvyknout, ještě mžourám z toho sluníčka očima,“ přiznal Právu Zýka, kterého teď čeká nové hlavní líčení. O jeho definitivním očištění ještě bude rozhodovat soud.

„Skutečně jsem nevinný, tu loupež jsem neudělal a nedovedu si teď představit, že bych musel zpět do vězení. Kdo tam nebyl, ten si ani nedokáže tu hrůzu představit, člověka tam berou jen jako číslo,“ podotkl.

Přiznal, že hned první den v plzeňské věznici na Borech se chtěl oběsit, ale zachránila ho podpora přítelkyně, která mu prý velmi dopomohla i k tomu, že je teď na svobodě.

Po svém propuštění si prý šel zaplavat a poté se věnoval právě jí. Prý už se dokonce byl hlásit ke svému bývalému zaměstnavateli, aby mohl znovu jezdit kamiónem.

Pokud by nakonec uspěl a soudy by jej obžaloby z loupeže definitivně zprostily, je podle svých slov rozhodnut požadovat po státu finanční kompenzaci za nezákonné uvěznění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám