Hlavní obsah

Soud potvrdil Kuśovi trest za padělané lustrační osvědčení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krajská soud v Ostravě v úterý odpoledne potvrdil bývalému členovi širšího vedení ČSSD a místostarostovi Českého Těšína Mariánu Kuśovi peněžitý trest stotisíc korun. Rozsudek je již pravomocný. Kuś však s verdiktem nesouhlasí a chce se proti němu odvolat.

Foto: Aleš Honus, Právo

Marián Kuś se předchozích jednání neúčastnil, poprvé přišel až nyní ke krajskému soudu, který vynesl pravomocný rozsudek.

Článek

Bývalý místostarosta Českého Těšína, který byl kvůli kauze vyloučen z ČSSD a v současnosti už nezastává žádné veřejné funkce, obdržel od ministerstva vnitra před pěti lety dvě lustrační osvědčení, přičemž obě byla pozitivní. V archivech StB je totiž Kuś evidován v kategorii ideový spolupracovník tajné správy SNB pod krycím názvem Kuzmo, přestože sám tvrdí, že nikdy spolupráci s komunistickou tajnou policií nepodepsal.

V krajských volbách přitom ČSSD před pěti lety po kandidátech požadovala negativní lustrační osvědčení. To přitom strana skutečně obdržela - před slovo „byl“ v Kuśově osvědčení někdo připsal „ne“, tudíž v něm pak bylo uvedeno, že Kuś nikdy nebyl evidován v komunistických svazcích. Dokument pak někdo poslal faxem na sekretariát strany.

Foto: Aleš Honus, Právo

Marián Kuś se předchozích jednání neúčastnil, poprvé přišel až nyní ke krajskému soudu, který vynesl pravomocný rozsudek.

FOTO: Aleš Honus, Právo

Zda skutečně Kus své osvědčení padělal a poslal na sekretariát, anebo to udělal někdo jiný, se nepodařilo policii prokázat. Proto nebyl souzen za padělání veřejné listiny a podvod, ale pouze za poškozování cizích práv. Odvolací krajský soud pouze ve výrokové části rozsudku vypustil větu, podle které Kuś poškodil sociální demokracii - jediným poškozeným subjektem bylo podle soudu ministerstvo vnitra.

„Byl to z jeho strany úskočný kariéristicky krok, který poškodil voliče a především ministerstvo vnitra,“ řekl státní zástupce. Přestože nový rozsudek je již pravomocný, Kuś s ním nesouhlasí a je rozhodnutý podat si dovolání k Nejvyššímu soudu. „Nikdy jsem nepadělal ani originál ani kopii lustračního osvědčení,“ řekl. Odpověď na otázku, kdo to tedy udělal, ale bývalý politik stále dluží. Před konkrétními otázkami novinářů utekl. 

Reklama

Výběr článků

Načítám