Hlavní obsah

Za pašování drog a obchody s nimi padly přísné tresty

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Jedenáct let za pašování drog z Nizozemska má podle čtvrtečního rozsudku senátu liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem strávit 39letý Jiří Homola. Jeho stejně starý komplic Miroslav Balog odešel od soudu s desetiletým trestem.

Foto: Barbora Silná, Právo

Obžalovaní Jiří Homola (vpravo) a Miroslav Balog (vlevo) před vynesením rozsudku u libereckého krajského soudu.

Článek

Oba muži si mají tresty odpykat ve věznici s ostrahou. Proti rozsudku se obžalovaní, kterým hrozilo až 15 let vězení, odvolali k Vrchnímu soudu v Praze, státní zástupkyně si ponechala lhůtu.

Soud uznal oba muže vinnými z pašování velkého množství drogy extáze a marihuany, na nichž se podíleli v letech 2002 a 2003. V odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Olga Fričová uvedla, že o trestné činnosti obou obžalovaných není pochyb. Usvědčily je nejenom výpisy a odposlechy hovorů.

Foto: Barbora Silná, Právo

Obžalovaný Jiří Homola před vynesením rozsudku u libereckého krajského soudu.

Drogy prodávali velkým dealerům

Také Balog se ke své činnosti částečně přiznal. Klíčová byla v kauze i usvědčující výpověď tlumočnice skupiny, kterou letos na jaře v samostatném řízení senát odsoudil k podmíněnému trestu.

Na pašování drog se původně podílel i bratr Homoly Pavel, který ovšem před časem zemřel při dopravní nehodě. Podle státní zástupkyně čtyřčlenná skupiny dovezla z Nizozemska do Česka nejméně 178 tisíc kusů tablet extáze a téměř 17 kilogramů marihuany. Drogy prodávali od srpna 2002 do dubna 2003 v Česku převážně velkým dealerům.

Narkotika v rezervním kole automobilu

Hlavou celé skupiny byl Jiří Homola z Českolipska, který si podle spisu vydělal prodejem drog asi čtyři milióny korun. S převozem mu pomáhal jeho bratr Pavel i Miroslav Balog z Liberce.

Odsouzená dívka, kterou si Homola původně najal jako chůvu pro syna, mu tlumočila při komunikaci se zahraničními dodavateli a objednávala tak za něj extázi a marihuanu. Skupina se v Nizozemsku napojila na Marokánce Muhammada Midžháda, zvaného Rašíd. Jemu zřejmě drogy dodával Asli Aslan Temel, žijící v Maastrichtu. Oba cizince zatkla nizozemská policie.

Foto: Barbora Silná, Právo

Obžalovaný Miroslav Balog před vynesením rozsudku u libereckého krajského soudu.

Homola pašoval narkotika z Nizozemska v rezervním kole automobilu a v tuzemsku se jeho bratr staral jeho bratr Pavel a Balog. Ten navíc kromě distribuce omamných látek v Libereckém a Královéhradeckém kraji zajišťoval cesty bratrů Homolových z Česka do Nizozemska a zpět.

Jiřího Homolu policisté i se zásilkou extáze a marihuany zatkli 25. dubna 2003 odpoledne na hraničním přechodu v Rozvadově. K rozkrytí sítě obchodníků s drogami posloužily kriminalistům také odposlechy mobilních telefonů.  

Reklama

Výběr článků

Načítám