Hlavní obsah

Příčinou exploze na skautském tábořišti byl uvolněný ventil

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Příčinou středeční večerní exploze ve skautském tábořišti v osadě Frýdava u Přední Výtoně byla špatná manipulace s propan-butanovou láhví. Vyplývá to ze čtvrteční zprávy hasičů k neštěstí. Naštěstí zde nebyly žádné děti, pouze skupina dospělých.

Článek

Exploze se podle hasičů ozvala v 19:41 v jednom z velkých stanů o rozměrech šest krát šest metrů. „Vedoucí tábora měnili plotýnky z dvoukilové propan-butanové lahve za světelný nástavec. Při manipulaci se uvolnil pojistný ventil, čímž z lahve začal unikat plyn,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Jelikož se v bezprostřední blízkosti nacházel otevřený oheň, došlo následně k výbuchu. Při něm bylo zraněno pět osob, všechny osoby jsou starší 18ti let.

Zraněné odvážel do nemocnice vrtulník Letecké záchranné služby a další tři vozy záchranné služby. Později v noci byli všichni popálení transportováni na popáleninové centrum v Praze. Policisté okolnosti požáru stále vyšetřují.

Hasiči apelují v souvislosti s neštěstím na všechny turisty, vodáky a ostatní, kteří nocují ve stanech a používají plynové lahve.

„Při manipulaci s těmito lahvemi buďte velmi opatrní, pečlivě čtěte a dodržujte návod, veškerou manipulaci provádějte na volném prostranství a to pouze ručně bez jakéhokoli nářadí. Protože pouze tak nedojde k uvolnění pojistného ventilu a následnému úniku plynu,“ uzavřela Matějů.

Reklama

Související články

Výbuch plynu na tábořišti zranil pět lidí

Pět osob bylo ve středu večer zraněno v tábořišti v jihočeské osadě Frýdava poblíž Přední Výtoně na břehu lipenské přehrady, když explodoval plyn...

Výběr článků

Načítám