Hlavní obsah

Za fiktivní brigádu v Itálii zaplatili přes půl miliónu korun

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž

Kroměřížští policisté obvinili z trestného činu podvodu 38letého muže, který měl v roce 2000 přes inzerát nabízet letní brigády v Itálii. Desítky zájemců však na autobus, který je měl zavést do zahraničí, čekaly marně. Podezřelý muž měl z lidí vyloudit okolo půl miliónu korun. V současnosti se obžalovaný dlouhodobě vyskytuje na neznámém místě v zahraničí. S úřady komunikuje jen prostřednictvím svého obhájce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Firma v Itálii hledá brigádníky na česání ovoce a zeleniny. Srpen, září, říjen, listopad. Podmínka osmnáct let,“ uváděl inzerát uveřejněný v denících a časopisech. Obsahoval rovněž telefonní číslo, na měly být zájemcům poskytnuty veškeré potřebné informace.

Poškození popisovali svou zkušenost shodně. Poté, co zavolali na uvedené číslo, ozval se jim mužský hlas. Sdělil jim podmínky brigády, upřesnil výdělek a nadiktoval dvě čísla účtu, na něž měli zájemci zaslat finanční částku. Ta měla být použita na dopravu a pojištění. Její výše se pohybovala okolo dvou až pěti tisíc korun.

Zájemci čekali na autobus, který nikdy nepřijel

"Požadovanou částku jsem zaslal. V určenou dobu jsem se pak dostavil na místo plánovaného odjezdu. Čekaly zde desítky lidí. Žádný autobus však nepřijel, telefon kontaktní osoby byl nedostupný. Po nějaké době jsem si uvědomil, jak jsem se nechal napálit a celou věc oznámil policii,“ uvedl jeden z poškozených.

Celkový počet podvedených není přesně znám. Trestní oznámení podalo přes 170 osob pocházejících nejen z Kroměříže a jeho okolí, nýbrž z celé republiky. Na autobus marně čekali taktéž v Brně, Olomouc, Ostravě i v Praze.

Pachatel za získané peníze vycestoval z České republiky. I když jeho místo pobytu není známé, dosud zjištěné informace policii i přesto umožňují stíhat obviněného bez jeho přítomnosti, a to jako uprchlého. Muž má již hojné zkušenosti v oblasti trestné činnosti z minulosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám