Hlavní obsah

Muž škrtil družku kabelem od žehličky, odsedí si sedm let

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Obžalovaný Petr Sígl (34) škrtil loni v dubnu svou o 11 let starší družku kabelem od žehličky. Mlátil ji pěstí a ohrožoval ji nožem. Za těžké ublížení na zdraví mu Vrchní soud v Praze vyměřil sedmiletý trest odnětí svobody. V odvolacím řízení tak zmírnil o čtyři roky trest uložený libereckou pobočkou Krajského soudu v Ústí nad Labem. Ten Sígla odsoudil za pokus o vraždu.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Petr Sígl si za ublížení na zdraví odsedí sedm let ve vězení.

Článek

Muž svou družku napadl po hádce, která se rozpoutala poté, co se žena vrátila v brzkých ranních hodinách z práce domů. Stěžovala si, že Sígl znečistil byt výkaly a zvratky. Se slovy „Dnes Tě zabiju, bude to nožem a budeš trpět“ ji zezadu strhl na zem. Kopal do ní a bil ji.

Síglův apetit násilných praktik

Obžalovaný využil nesčetné množství násilných praktik, kterými se snažil své družce ublížit. Mimo jiné jí zlomil jeden zub a druhý se jí snažil dokonce sám vytrhnout. Vyhrožoval jí s nožem u krku a očí. Několikrát ji praštil žehličkou. S pomocí kabelu od žehličky družku následně intenzivně škrtil. Vyšrouboval také žárovku z lampičky a strkal její prsty do objímky.

Po neúspěšných fyzických atacích si Sígl sbalil věci a z bytu odešel. Žena následně přivolala pomoc. Utrpěla četná zranění, mimo jiné měla otřes mozku a následkem škrcení i hematomy v očích. Po útoku byla téměř dva měsíce v pracovní neschopnosti.

Dal jsem ženě "jenom pár facek", tvrdil obžalovaný

Sígl u soudu neprojevil nad svým činem vůbec žádnou lítost. Podle svých slov dal ženě „jenom pár facek“. Zbytek napadení si prý vymyslela jen proto, aby se mu mohla pomstít. Advokát obžalovaného dodal, že družka již v minulosti při jedné z mnoha hádek jeho klienta napadla skalpelem.

Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička ale obžalovanému neuvěřil. "Poškozená by si nevymýšlela tak bizarní způsoby napadení, její tvrzení se navíc shodují se zjištěním soudního znalce," uvedl. Odmítl, že by si družka způsobila zranění sama z touhy po pomstě - podle něj se naopak mstil Sígl, a to za to, že se s ním žena rozešla a vystěhovala ho z bytu.

Podle Lněničky se Sígl svým činem nedopustil pokusu o vraždu, jak tvrdil Krajský soud. Žádný z útoků nebyl natolik závažný, aby ho bylo možné posoudit jako přímý nebo nepřímý úmysl ženu skutečně usmrtit.

Za způsobenou těžkou újmu na zdraví hrozilo obžalovanému dva až osm let vězení. Senát mu uložil trest na horní hranici sazby a poslal Sígla do věznice s ostrahou. Přihlédl k tomu, že Sígl utrpení ženy při déle než hodinu trvajícím útoku úmyslně prodlužoval a rovněž k faktu, že v době činu byl v podmínce za podobný skutek vůči jiné ženě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám