Hlavní obsah

Filatelista kradl v archivech, dostal podmínku

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jindřichův Hradec

Okresní soud v Jindřichově Hradci v úterý uložil filatelistovi Zdeňku Mazurovi z Příbramska dvouletý trest s podmíněným odkladem na tři roky za krádeže historických dokumentů v českých archivech. Podle obžaloby měl krást v 11 archivech po celé republice. Pro nedostatek důkazů však soud musel muže části obvinění zprostit. Uznal jej vinným jen z krádeže v Třeboni a Táboře. Odsouzenému soud uložil peněžitý trest ve výši 500 tisíc korun.

Článek

Rozsudek, který v úterý vynesl Okresní soud v Jindřichově Hradci, ještě nenabyl právní moci. Státní zástupce i obhájce si ponechali lhůtu na podání odvolání. 

Podle obžaloby měl Mazura krást v 11 archivech. Sebral listiny v jižních Čechách, v Praze, Plzni, Beněšově a Klatovech. Způsobil při tom několikamiliónovou škodu. Soud však filatelistu potrestal pouze za krádeže cenin v Třeboni a Táboře, k nimž se sám odsouzený přiznal. 

Nepodařilo se prokázat, že na zbylých místech dokumenty odcizil právě Mazura. Rovněž nebylo průkazné, zda exempláře nalezené u odsouzeného do archivů vůbec někdy patřily. Muž je mohl získat například pomocí dražby či ze soukromých zdrojů. 

Filatelie

Filatelie je vědní obor, jehož předmětem zájmu jsou poštovními známky, kolky a dokumenty. Jejich vzhled, výroba a použití. 

Filatelistou není osoba vlastnící vzácné exempláře, ale ten, kdo se jimi zabývá.

Zdánlivě shodně vypadající exempláře filatelista podrobně zkoumá. Snaží se rozpoznat různé odchylky, především druhy papírů, vodoznaky, variace v odstínech barvy atp. Po porovnání se záznamy, které vydávají poštovní úřady, může odborník zjistit, zda, jak a proč došlo k jednotlivým proměnám.

Do archivů muž chodil pod záminkou studia dokumentů. Policie jej dopadla během krádeže v Třeboni v květnu v roce 2007. Při domovní prohlídce u něj zadržela velké množství vzácných listin.

Reklama

Výběr článků

Načítám