Hlavní obsah

Kriminalisté zadrželi ostravský gang výrobců pervitinu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravští kriminalisté zadrželi 17 lidí při zátahu na gang výrobců pervitinu. Tři muže a čtyři ženy už obvinili, ve vazbě skončili tři z nich. Drogu měli vyrábět v několika pronajatých bytech v centru města a jeho obvodech Poruba a Přívoz.

Článek

Poté, co lékárny začaly kvůli narkomanům vydávat léky obsahující pseudoefedrin pouze po prokázání totožnosti a jen v omezeném množství, našli si výrobci pervitinu na Ostravsku rychle nový způsob, jak se k potřebným surovinám jednoduše dostat.

„Například v polském Kauflandu těsně za hranicemi mají modafen vystavený přímo u pokladem k přímému prodeji,“ uvedl šéf ostravského týmu Toxi Jiří Kopeček. To, že nakupovali suroviny v Polsku, obvinění kriminalistům sami přiznali.

„Při domovních prohlídkách jsme zajistili tři varny pervitinu, léky i vyrobenou drogu,“ řekl Kopeček. Tři ze sedmi zadržených skončil ve vazbě. „Jedním z nich je žena, která je stíhána jako recidivistka. Pervitin vařila v době, kdy byla podmíněně propuštěn z výkonu trestu,“ dodal kriminalista.

Toho, že výrobci pervitinu začnou dovážet drogy z jiných zemí, se obávají i policisté v jiných okresech. „Samozřejmě počítáme s tím, že narkomani si budou hledat cestu, aby co nejjednodušeji přišli k surovině i poté, co byl prodej léků s pseudoefedrinem v lékárnách omezen. Polsko je samozřejmě nejblíže,“ doplnila karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Léky proti nachlazení s pseudoefedrinem, mezi něž se řadí například Modafen nebo Paralen Plus, nakoupí čeští pacienti od května pouze poté, co v lékárně předloží občanský průkaz. Předběžná čísla, který zveřejnil Státní ústav pro kontrolu léčiv, ukazují, že prodej těchto léků v českých lékárnách výrazně poklesl. Zatímco ještě letos v lednu čeští lékárníci prodali 864 tisíc balení těchto léků, v květnu jich už bylo pouze necelých šedesát tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám