Hlavní obsah

Soud začal řešit smrt diváka na závodech, pořadatelé vinu necítí

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Tragickou nehodu sportovního vozidla, které loni na Memoriálu Miroslava Fajkuse v Ostravě vjelo do hloučku diváků, začal ve středu projednávat Okresní soud v Ostravě. Před trestním senátem stanuli dva obžalovaní - hlavní pořadatel závodů Adolf Fešárek (66) a traťový komisař Josef Klanica (36). Oba svou vinu popírají a tvrdí, že za špatné zabezpečení trati nenesou žádnou odpovědnost.

Foto: Aleš Honus, Právo

Traťový komisař Josef Klanica (vlevo) a ředitel závodu Adolf Fešárek se zpovídají z obecného ohrožení kvůli smrti diváka při automobilových závodech.

Článek

Tragédie se stala loni 11. října odpoledne. Závodní škodovka, řízená šestnáctiletým sportovním jezdcem, dostala krátce po zahájení odpolední části závodů na rovném úseku smyk a vjela do hloučku diváků. Při nehodě přišel o život dvaašedesátiletý divák, další muž utrpěl vážná zranění, ze kterých se dodnes léčí.

Státní zástupce oběma pořadatelům klade za vinu, že nerespektovali protokol o schválení trati a nechali vymezit prostory pro diváky i tam, kde nikdo neměl stát.

„Připustili, aby byli diváci ve větším počtu umístěni do prostoru vymezeného pouze páskou a nacházejícího se v úrovni brzdící zóny trati, navíc pod úrovní vozovky trati, která nebyla chráněna svodidly ani jinou ochrannou bariérou,“ uvedl státní zástupce v obžalobě.

Oba činovníci jsou obviněni z trestného činu obecného ohrožení. Oba přitom za smrt diváka a těžké zranění dalšího necítí žádnou odpovědnost a tvrdí, že nic neporušili. „Necítím se vinen,“ řekl Fešárek.

Jeho kolega Klanica, který zónu pro diváky vypáskoval, tvrdí, že opatření na závodech odpovídalo úrovni zabezpečení na jiných srovnatelných závodech v České republice. „Byla to nešťastná náhoda, nehoda se stala na rovném úseku, kde to nemohl nikdo čekat. Bylo tam více lidí, všichni stihli uskočit, ti dva ne,“ řekl Klanica.

Na připomínku soudce, že v protokolu byly vyhrazeny jen čtyři prostory pro diváky v úrovni nad vozovkou a za svodidly a tento požadavek nebyl splněn, Fešárek řekl. „To nebyl, protože to nešlo splnit z objektivních důvodů. Takové prostory u trati závodu prostě nebyly.“

U soudu jako svědek vypovídal i zraněný divák, který dodnes chodí o berlích. „Přijel jsem se na ty závody podívat na kole. Postavil jsem se do hloučku asi deseti diváků a neuplynula snad ani minuta, když se to stalo. Ani jsem nestačil sesednout z kola. Vůbec nevím, co se dělo potom, mám výpadek paměti,“ řekl zraněný muž, který zatím neví, jak dlouho se ještě bude léčit. „Stále chodím denně na rehabilitace,“ řekl.

Projednávání případu soudce odročil na červen za účelem výpovědi dalších svědků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám