Hlavní obsah

Chyba policie zachránila redaktora neonacistického časopisu před vězením

Právo, Novinky, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

Spokojeni od krajského soudu v Pardubicích odcházeli ve čtvrtek Erik Sedláček (27) i Libor Budík (31). Vloni v září je okresní soud v Havlíčkově Brodu poslal za mříže za podporu a propagaci hnutí směřujícího k potlačování práv a svobod člověka. Sedláček dostal tři roky a Budík dva roky. Sedláčka nyní kvůli chybě policie soud zcela osvobodil, Budíkovi trest zmírnil na jeden rok a šest měsíců s podmínkou na 2,5 roku.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Erik Sedláček u soudu

Článek

Zrušení rozsudku nad Sedláčkem, který se nikdy nepřiznal a u všech jednání odmítal vypovídat, soud zdůvodnil tím, že "prohlídka v jeho bytě byla provedena nezákonným způsobem a všechny další důkazní akty se odvíjely od tohoto nezákonného postupu". Podle soudu policie provedla prohlídku rok a půl po té, co ji povolil pražský soud, a porušila tak domovská práva.

"Nemáme pochybnosti, že by k žalovanému jednání nedošlo, důkazy však nejsou použitelné," uvedla soudkyně Šárka Pfeiferová. 

Snížení trestu Budíkovi zdůvodnila tím, že svým přiznáním a dobrovolným vydáním důkazů přispěl k objasnění případu.  

"Rozhodnutí je definitivní, nelze se proti němu odvolat,“ potvrdil Milan Šprynar, předseda soudního senátu, který o mladých neonacistech rozhodoval.

Texty vyzývaly k likvidaci Židů

Oba muži působili postupně v letech 2003 a 2004 jako šéfredaktoři a autoři textů internetového časopisu Poslední generace. Články v časopise podle soudu obsahovaly nenávistná vyjádření vůči Židům a vyzývaly k jejich likvidaci, otevřeně zpochybňovaly holocaust. Autoři se hlásili k myšlenkám nacionálního socialismu.

Šestadvacetiletý Sedláček vešel ve známost organizováním pochodu pražskou židovskou čtvrtí během výročí Křišťálové noci. Je představitelem Mladých národních demokratů. Příznivci tohoto uskupení často pocházejí z nejtvrdší ultrapravicové skupiny Národní odpor.

Sedláček v souvislosti s případem strávil několik měsíců ve vazbě, u soudu první instance využil práva nevypovídat. Jeho autorství článků podepsaných pseudonymem Sedlis-Diehard podle žalobce dostatečně prokázaly znalecké posudky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám