Hlavní obsah

Rosnerovi si vzali velké břemeno, dětí bylo moc, říká psycholožka

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

U vyškovského okresního soudu pokračuje proces s manžely Blaženou a Lubomírem Rosnerovými. Pěstouni, které před několika lety vyznamenal i prezident Václav Klaus, čelí obžalobě z týrání svých svěřenců. V úterý před soudem vypovídali hlavně učitelé ze slavkovské školy, kam docházeli svěřenci Rosnerových, a sociální pracovníci.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Manželé Rosnerovi u soudu

Článek

Údajné problémy v rodině Rosnerových se začaly veřejně ventilovat na konci školního roku 2007, kde se ve schránce důvěry ve slavkovské škole objevil dopis psaný jedním ze svěřenců pěstounů.

„Chlapec tam psal, že doma otec děti bije, jeho bratr nám to pak potvrdil, prý je to doma ještě horší a nejde to vydržet. Pan Rosner si pak u nás stěžoval, že jsme schránku důvěry ve škole zavedli,“ řekla učitelka Dagmar Kachlířová. Učitelé o dopise informovali sociální pracovnice, které se rozhodly častěji do rodiny docházet.

První vážný případ pro schránku důvěry

„Schránka důvěry byla ve škole asi deset let a tohle byl první závažnější případ. Paní Rosnerovou jsem samozřejmě o dopisu informoval, byla z toho hodně nervózní a nešťastná, že si do jisté míry s některými dětmi neví rady. Dvakrát jsem hovořil i s dospělým svěřencem Rosnerových a ten mi říkal, že se něco jako to, co je popisováno v dopise, děje,“ prohlásil u soudu učitel Marek Studnař.

Právě tomuto učiteli donesly dvě z dětí fotoaparát, kde byly nafoceny postavy s modřinami. „Jednou za mnou dokonce jeden z hochů přišel a ukazoval mi modřinu od ramene až k lokti, prý mu ji způsobil otec berlou,“ dodal učitel. Ten pak vzbudil nevoli u Rosnerové, když prohlásil, že o děti se pěstouni mohli podle jeho názoru lépe starat a více věnovat.

Učitelé, kteří se dostali do styku i s chlapci, kteří stáli za trestním stíhání pěstounů, ale také upozornili, že v přístupu k věrohodnosti mentálně postižených dětí je třeba postupovat velmi opatrně.

Jsem dlouhodobě přesvědčena, že rodina je moc početná.
psycholožka

Že si na sebe manželé mohli velkým počtem dětí ušít pomyslný bič potvrdila jedna ze sociálních pracovnic. „Jsem dlouhodobě přesvědčena, že rodina je moc početná. S nastupujícím dospíváním nastupují problémy, děti jsou různého etnika, jsou různě postižené a to je pak problematické,“ uvedla sociální pracovnice.

Žena měla také možnost shlédnou nahrávku na mobilním telefonu, kde Rosnerová křičí na některé své svěřence. „Byla jsem hlavně překvapená délkou toho afektu. Nikdo tam ale nebyl překvapený, děti nereagovaly nijak zmateně, takže se můžu jen dohadovat, že to nebylo poprvé,“ spekulovala sociální pracovnice.

Rozsudek v případu by mohl padnout do prázdnin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám