Hlavní obsah

Vyloupil pět bank se zbraní v ruce, dostal devět let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Souhrnný devítiletý trest ve věznici s ostrahou dostal ve středu u olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě Lukáš Dohnal (32) ze Šternberka na Olomoucku za to, že se zbraní v ruce přepadl pobočky Komerční banky v Holešově, Uničově, Lipníku nad Bečvou, Odrách a Mohelnici.

Foto: Petr Marek, Právo

Lukáš Dohnal u olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě

Článek

Zároveň musí zaplatit způsobenou škodu ve výši přes 1,2 miliónu korun.

Dohnal verdikt KS a jeho zdůvodnění vyslechl s kamennou tváří, bez emocí, jeho manželka však s hlavou v dlaních a v slzách. Otec přímo v soudní síni trest označil za likvidační, za což mu předseda senátu Vladimír Hendrych pohrozil vykázáním.

Lupič pobočky přepadl v době od října 2006 do února 2008, přičemž celkem si z nich odnesl více než 1,5 miliónu korun. Nic neměl jen z loupeže v Uničově, kterou spáchal předloni 27. února, neboť duchapřítomná pokladní vložila do pytle s penězi nástražnou bankovku, která později všechny ostatní znehodnotila.

Jsem si plně vědom, čeho jsem se dopustil, a očekávám tvrdý trest.
Lukáš Dohnal před rozsudkem

Ve všech případech přišel k peněžní přepážce s textilním návlekem na hlavě. Pracovnice pokaždé s pistolí v ruce vyzval k vydání hotovosti. Ty mu vyhověly a Dohnal poté utekl. Klec spadla až po posledním přepadení v Mohelnici, za které byl souzen už před časem. Okresní soud v Šumperku mu za to vyměřil tři roky.

O jeho vině svědčí množství důkazů

Právě po přepadení v Mohelnici policisté přišli na to, že Dohnal má na svědomí i další čtyři uvedené pobočky. Usvědčily ho pachové stopy, způsob provedení, důkazy z GPS jeho mobilu a z oblasti forenzní biomechaniky (zabývá se mj. porovnáváním chůze). Dohnal se ve všech případech doznal s tím, že uloupenými penězi chtěl řešit svoji nepříznivou finanční situaci.

Do té, jak vyplynulo u soudu, se dostal proto, že kvůli problémům v práci a osobním životě propadl hazardu. "V ruletě jsem prohrál statisícové částky, dluhy narůstaly a tlak věřitelů sílil. Běžný člověk by se v takovém případě obrátil na rodinu, kamarády, ale já jsem se zachoval jako srab a rozhodl jsem se vyloupit banku,“ uvedl u KS Dohnal.

Zdůraznil však, že nikdy nechtěl nikomu ublížit. "I proto jsem loupil se zbraní, která nebyla střelby schopná. Kdyby se situace vyhrotila, vzdal bych se,“ tvrdil Dohnal s tím, že svého jednání lituje a po návratu z vězení chce žít znovu jako normální člověk. "Jsem si plně vědom, čeho jsem se dopustil, a očekávám tvrdý trest,“ řekl mj. ve své závěrečné řeči Dohnal.

Jeho advokát Ivo Kráčmar navrhoval pro svého klienta trest při spodní hranici trestní sazby (5 až 12 roků) s tím, že uvažovat by se podle něj dalo i o podmínce. Argumentoval tím, že se Dohnal doznal, jeho tíživou finanční situací a také možnou resocializací.

Jeho jednání je společensky nebezpečné, uvedl soudce

KS však neobměkčil. "Úvahy o podmínce snad pan obhájce nemyslel vážně,“ uvedl ve zdůvodnění rozsudku soudce Hendrych a za "fantasmagorii“ pak označil také představu o trestu při spodní hranici trestní sazby. "Kdybychom za pět loupeží vyměřili pět let, byl by to velmi špatný signál veřejnosti o tom, zda se loupit vyplatí, či ne. Společenská nebezpečnost jednání obžalovaného je mimořádně vysoká. Loupil se zbraní v ruce a opakovaně. Do finančních potíží se dostal výlučně vlastní vinou a ani jeho doznání nelze přeceňovat, neboť důkazy byly tak jednoznačné, že k objasnění loupeží ho nebylo potřeba. Benevolence rozhodně není na místě,“ zdůraznil Hendrych.

Dohnal i státní zástupkyně, která se k verdiktu KS odmítla vyjádřit, si ponechali lhůtu na odvolání. "Očekávali jsme přísný trest, ale ten je velice přísný. Byl veden generální prevencí ve vztahu k množství loupeží, které byly v Olomouckém kraji v poslední době spáchány. S klientem promluvím o případném odvolání,“ uvedl advokát Kráčmar.

Reklama

Výběr článků

Načítám