Hlavní obsah

V únoru zemřelo na silnicích nejméně lidí za posledních pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos v únoru si nehody vyžádaly podle předběžných statistik zatím 48 životů. Ve srovnání s druhým měsícem minulého roku zemřelo na českých silnicích o 20 lidí méně. Pokud se počet výrazně nezvýší o oběti, které ještě zahynou na následky havárií ve zdravotnických zařízeních, jedná se o nejbezpečnější únor za posledních pět let.

Článek

Oproti loňskému roku se snížil také počet dopravních kolizí. Loni za druhý kalendářní měsíc vyjížděli policisté k 11 800 haváriím, letos doposud ke zhruba 5200. Stejný pokles zaznamenala policie již v lednu, vysvětluje si to především zvýšením hranice povinné pro hlášení nehody bez zranění, která od počátku roku činí 100 000 korun.

Nejvíce dopravních havárií zavinili stejně jako v lednu řidiči jedoucí nepřiměřenou rychlostí. Policisté kvůli nim zasahovali u více jak čtvrtiny havárií. Zhruba 330 kolizí bylo zapříčiněno jízdou v opilosti.

Nejtragičtějším dnem měsíce bylo úterý 3.února, kdy na silnicích zahynulo sedm lidí. Spolu s pátkem 23. ledna se stalo také nejhorším dnem letošního roku.

Nejvíce smrtelných havárií se stalo stejně jako v lednu ve středních Čechách. Usmrceno tam bylo osm lidí. Následuje Plzeňský kraj se sedmi oběťmi. Naopak na Liberecku zatím zemřel kvůli dopravní nehodě jeden člověk.

Reklama

Výběr článků

Načítám