Hlavní obsah

Odposlechy potvrdily, že policista pracoval pro zločince

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOKOLOV

Zveřejněním telefonních odposlechů pokračovalo v pátek u sokolovského okresního soudu hlavní líčení s místním policejním důstojníkem Radkem Nedělou. Toho žalobce viní z toho, že poskytoval tajné informace do zločineckého prostředí.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Radek Neděla (vpravo) se svým obhájcem u soudu.

Článek

Konkrétně měl vyzradit citlivé údaje několikanásobnému recidivistovi Dušanu Oračkovi, kterého loni zatkli detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v souvislosti se zločineckými aktivitami vyděračského gangu bratrů Zádamských.

Zákon porušil, když mluvil

Podle státní zástupkyně 37letý policista porušil zákon tím, že Oračkovi sdělil jméno a státní příslušnost pachatele loupežného přepadení sokolovského baru ve Vítězné ulici a příslíbil mu i jeho fotografii.

Oračko totiž projevil zájem si tohoto pachatele „na chvíli půjčit a postarat se o něj“. Šlo o podnik, který provozovali lidé ze Zádamského gangu, kteří nezvané lupiče sami ztrestali. Neděla požadované informace Oračkovi poskytl i přesto, že věděl o jeho násilnické minulosti.

Vystavil člověka nebezpečí

"Tím toho člověka vystavil reálnému nebezpečí způsobení vážné újmy na zdraví,“ konstatovala statní zástupkyně Renata Havelková. "Tak už ho máme,“ volá Neděla Oračkovi. „Můžeme si ho na chvíli půjčit?“ reaguje Oračko.

"Já bych ti ho rád půjčil, ale teď to nejde. Budeme mu sdělovat obvinění. Jestli ho pustí soudce na svobodu, zejtra nebo pozejtří, pak si ho můžeš vzít do ruky,“ pokračuje v hovoru Neděla.

"Jak se jmenuje? Šenkýř, ne?“ ptá se dál Oračko. „Ne. Fluorescu. Je to Rumun,“ odpovídá policista. U soudu to Neděla komentoval slovy: “Dělat jsem to neměl. Bylo to v takové eufórii. Měl jsem za to, že je spolumajitel toho baru. To, jak řekl, že se o toho pachatele „postarají“, jsem bral s nadsázkou.“

Pomoc s informacemi o kamarádovi

Podruhé podal Neděla pomocnou ruku Oračkovi, když potřeboval zjistit, co policie chystá na jeho kamaráda, dalšího z členů Zádamského gangu Matina Bláhu. Toho v té době plánovali zatknout detektivové z ÚOOZ.

"Ozvali se mi, že chystají nějakou realizaci. Požádali mě o to, abych kontaktoval Bláhu a pod legendou toho, že ho chce vyslechnout německá kriminálka, ho přiměl zůstat v Sokolově. Chystal se totiž vycestovat do zahraničí. Kolegové mě upozornili na to, že to může ještě někdo prověřovat. Taky za hodinu poté, co jsem domluvil s Bláhou, mi volal Neděla a ověřoval si to,“ sdělil policista Marek Hanzík.

Další ukázky odposlechů

Oračko kontaktoval Nedělu: “Nějakej kapitán Hanzlík z plzeňský kriminálky chce u vás vyslýchat Martina Bláhu z Vintířova. Martinovi volal telefonem, nevím teda, kde na něho vzal číslo, ale je to můj dobrej bráška. Víš, on se ptá, jestli to není na něho nějakej trik. Dej mi potom hned vědět.“

Neděla po ověření u plzeňského kolegy telefonuje zpět Oračkovi. "Jak se mnou mluvil, tak si myslím, že on má čistě jenom pro ty Němce udělat ten úkon a nic jinýho ho nezajímá. Kdyby tam bylo za tím něco jiného, tak by mi to řekl. Z hlasu by i třeba poznal, že je v tom něco jinýho.“

Neděla kontakt s Oračkem vysvětloval u soudu tím, že Oračko byl jeho informátorem už od roku 1995. Na druhou stranu ale tvrdil, že se s ním sešel za tu dobu tak třikrát a že předané informace nestály ani za to, aby za ně například zaplatil ze speciálního policejního fondu. Soud bude pokračovat v březnu výslechem Dušana Oračka.

Reklama

Výběr článků

Načítám