Hlavní obsah

Lékařka zařídila invalidní důchod výměnou za obraz

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Padesátileté posudkové lékařce z Hradce Králové hrozí žaloba za trestný čin přijímání úplatku. Policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (UDK) ji podezřívají, že v průběhu letošního roku umožnila minimálně ve dvou případech za úplatu prodloužení plného invalidního důchodu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policie obvinila i dvojici, která uplácela. Ilustrační foto.

Článek

Spolu s lékařkou jsou obviněni další tři lidé - starobní důchodce jako zprostředkovatel a muž a žena, invalidní důchodci, kteří měli úplatek poskytnout.

„Získali jsme informaci, že rozhodnutí lékařky, pracující na referátu Lékařské posudkové služby České správy sociálního zabezpečení v Hradci Králové a podílející se na výsledcích rozhodování posudkové komise o dalším trvání či změnách plných invalidních důchodů, lze ovlivnit určitým darem. Například jedné ze spoluobviněných byl plný invalidní důchod prodloužen na další tři roky poté, co od ní lékařka přijala obraz. Jeho prodejní cena v galerii činila 6,5 tisíce korun,“ uvedl mluvčí UDK Roman Skřepek.

Ovlivnění komise stálo 12 tisíc

Dalším z obviněných je muž, který zprostředkování prodloužení plného invalidního důchodu nabízel. Tvrdil, že je schopen za obálku příznivě ovlivnit výsledek rozhodnutí posudkové komise. „Konkrétního zájemce pak požádal o částku 12 tisíc korun. Stejnou částku měl přijmout ještě minimálně v jednom případě, kdy muž, který mu tuto částku předal, je rovněž jedním z obviněných,“ doplnil mluvčí.

„Je to první případ, který se nám podařilo takto vyřešit, i když nyní bude na soudu, jak celý případ posoudí. My jsme doložili maximum důkazů,“ dodal Skřepek s tím, že obvinění budou zřejmě zapírat. „Případ jsme začali řešit na základě upozornění svědka, který byl následně ochotný s policií spolupracovat. Byl vybaven penězi a technikou a na základě instrukcí předal požadovaný úplatek. Po jeho předání byl zprostředkovatel zadržen,“ upřesnil mluvčí.

V případě uznání viny hrozí obviněným u přijímání úplatku a podplácení trest odnětí svobody až na pět let nebo peněžitý trest, v případě nepřímého uplácení trest odnětí svobody až na dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám