Hlavní obsah

Policie podezírá muže z podvodů za 31 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Policisté v Hradci Králové podezřívají trojici mužů ve věku od 44 do 55 let z podvodů za více než 31 miliónů korun. Podle detektivů nabízeli firmám ke koupi řepku olejnou, kterou však nevlastnili. Od poškozených firem předem inkasovali peníze, ale řepku jim v objednaném množství nedodali.

Článek

Obviněným, z nichž jeden je ve vazbě, hrozí v případě odsouzení až 12 let vězení. Řekl to vedoucí oddělení hospodářské kriminality krajské policie Petr Syrovec. Kriminalisté nevylučují to, že škoda bude ještě vyšší. Dva z obviněných jsou ze středních Čech, jeden je z východních Čech. Tři poškozené firmy jsou z východních Čech. Organizovanou skupinu údajných podvodníků začala policie vyšetřovat v polovině letošního roku.

Kupci v řetězci firem ztratili nad penězi kontrolu

"Podezřelí si vytipovali obchodníky se zájmovým zbožím, se kterými uzavírali smlouvy o prodeji přesto, že nabízené zboží nikdy nevlastnili," řekl Syrovec. Podmínkou uzavření obchodu přitom bylo proplacení celé hodnoty nebo podstatné části nasmlouvaného zboží ještě před jeho faktickým dodáním. Obvinění pak z různých smyšlených důvodů do obchodu zapojili další firmy, přičemž v takto vytvořeném řetězci ztratili kupci nad svými penězi kontrolu.

U podezřelých kriminalisté provedli domovní prohlídky, při kterých zajistili několik stovek tisíc korun v hotovosti a velké množství listinných materiálů. "Pro účely náhrady škody byly zajištěny bankovní účty a nemovitosti," řekl Syrovec.

Reklama

Výběr článků

Načítám