Hlavní obsah

Muž chtěl zabít zákazníka a uvařil mu nekvalitní pervitin

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Až patnáct let vězení hrozí 22letému Richardu Bendovi z Hradce Králové za vraždu, kterou podle obžaloby spáchal pervitinem. Případ začal v pondělí projednávat královéhradecký Krajský soud.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Richard Benda na lavici obžalovaných.

Článek

Bendu přivedla eskorta do soudní síně z vězení, kde si odpykává trest za předchozí drogový delikt. Přiznal, že se zabýval vařením pervitinu a jeho distribucí, ale odmítl vinu na vraždě. Státní zástupkyně Lenka Faltusová ale v obžalobě popsala, jak podle ní k činu došlo.

Loni 26. července ráno byl objeven pod mostem na silnici mezi obcemi Čestice a Borohrádek na Rychnovsku zaparkovaný taxík a v něm mrtvola devětatřicetiletého Michala Bechného. Příčinou jeho smrti byla intoxikace pervitinem a oboustranná trombembolie plic při trombóze žilního systému pravého bérce.

Policie vypátrala spojení mezi Bendou a Bechným a zjistila, že se oba dostali do sporu. Benda si v taxíku, který řídil Bechný, údajně zapomněl peněženku s třemi tisíci korunami a asi pěti gramy drogy. Když Benda požádal o vrácení věcí, Bechný mu odpověděl, že v autě nic nenašel a obviněný na to reagoval tak, že se pomstí. Pak vyrobil pervitin, do kterého přidal přesně neustanovenou látku. Poté v úmyslu poškozeného usmrtit předal drogu Bechnému, který si ji v noci z 25. na 26.července 2007 aplikoval.

Benda u soudu pouze přiznal, že Bechnému vyhrožoval prostřednictvím SMS, ale rozhodně to prý nemyslel vážně. „Bechného jsem viděl naposledy asi deset dní před tím, než zemřel. Byl to feťák, můj pervitin by nemohl mít u sebe tak dlouho,“ argumentoval.

Muž vařil nekvalitní drogu

Muž v roce 2006 vařil pervitin několikrát. Přidával do něj nejrůznější přísady, které mohly být nebezpečné.

„Od počátku roku do září 2006 vyrobil bez povolení nekvalitní pervitin. Nedodržoval správný postup při výrobě, a proto látka obsahovala vyšší množství toluenu, jódu, hydroxidu sodného a kyseliny solné. Někdy do pervitinu přidával přípravek Kalicor a další látky proto, aby dosáhl vyššího zisku z prodeje drogy. Takto vyrobený pervitin může uživateli zničit tkáň, poškodit játra, ledviny nebo nervový systém a přivodit alergické reakce, případně i smrt,“ stojí ve spise.

Hradečtí soudci se budou případem zabývat do středy, kdy by měl padnout rozsudek

Reklama

Výběr článků

Načítám