Hlavní obsah

Inspekce navrhla stíhání dvou policistů za útok při průvodu gayů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Inspekce ministerstva vnitra navrhla trestní stíhání dvou brněnských policistů za zneužívání pravomoci veřejného činitele. Údajně chybovali, když bezdůvodně napadli příznivce extremistické Národní strany, jenž protestoval kvůli pochodu homosexuálů v Brně. V pondělí to sdělila mluvčí inspekce Martina Lídlová.

Foto: Jan Trojan, Právo

Průvod homosexuálů v Brně

Článek

Podáním návrhu skončilo pro inspekci vyšetřování celého policejního zásahu při pochodu, žádné další chyby neobjevila. "Teď už záleží na státním zástupci, jak s návrhem naloží," uvedla Lídlová.

Událost se stala letos v červnu na brněnském náměstí Svobody při střetech, jež provázely průvod nazvaný Queer Parade. Oba policisté jsou z pohotovostního a pořádkového odboru brněnského městského ředitelství. Mluvčí nechtěla říci, jak konkrétně se provinili. Podle neoficiálních informací oddělili jednoho z pravicových extremistů od hlavní skupiny a ztloukli jej.

Spisy s návrhem na zahájení trestního stíhání dostalo podle Lídlové Okresní státní zastupitelství Brno-venkov.

Queer Parade byla prvním velkým průvodem gayů a lesbiček v Česku. Zúčastnilo se asi 500 lidí. Kvůli útokům odpůrců byla ale trasa pochodu kratší a místo dvou hodin trval 20 minut. Policie tehdy zadržela 15 radikálů, dva obvinila z výtržnictví, dalším deseti hrozilo přestupkové řízení.

V centru Brna dohlíželo na akci víc než 200 policistů. Pravicoví extremisté se pokusili průvod narušit nejprve hromadně, poté se rozdělili na skupinky a několika se podařilo proniknout na náměstí Svobody, kde použili granáty se slzným plynem. Větší střet obou táborů tehdy nevznikl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám