Hlavní obsah

Mladík dostal za ubodání vlastní babičky 4,5 roku vězení

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Osmnáctiletého mladíka poslal ve čtvrtek Krajský soud v Brně na 4,5 roku do vězení za vraždu vlastní třiašedesátileté babičky. Před několika měsíci ji ubodal v jejím bytě v Prostějově. Protože čin spáchal jako mladistvý, hrozilo mu ze zákona maximálně 5 let.

Článek

K tragédii došlo letos na začátku ledna v Prostějově. Babička seděla ve svém bytě na židli a dívala se na televizi. Chvíli před tím svému tehdy sedmnáctiletému vnukovi vyčinila, protože přišel domů opilý. Vyčetla mu také, že chodí za školu. Netušila, že zřejmě tento káravý proslov se jí stane osudným.

"Obžalovaného toto kárání pobouřilo, a proto se rozhodl jednat. Bezdůvodně a zezadu napadl svoji babičku a nožem s čepelí o délce 16 centimetrů jí zasadil několik ran do krku a hlavy. Když se žena otočila, bodal ji do hrudníku. Bezprostřední příčinou smrti bylo selhání srdce, jedna z ran totiž tento životně důležitý orgán zasáhla,“ řekla soudkyně.

Chtěl spáchat sebevraždu

Chlapec si zřejmě hned po činu uvědomil, co spáchal. Vzal si proto další nůž a vydal se do centra Prostějova. Našel prázdné místo nedaleko nádraží, tam si přiložil nůž hrotem na srdce a rozběhl se proti zdi. Sebevražda mu ale nevyšla.

"Nedokázal už podruhé překonat bolest a zopakovat to, proto odešel na blízké nádraží a nechal zavolat pomoc,“ popsala soudkyně chvilky těsně po vraždě.

Soud si vyžádal zpracování psychologického a psychiatrického posudku na mladého vraha.

"Jeho jednání bylo totiž nepochopitelné, podle výpovědi svědků měl babičku nejraději ze všech příbuzných, ona ho i finančně podporovala. Znalci nicméně zjistili, že netrpí žádnou duševní poruchou, byl pouze pod vlivem alkoholu,“ dodala soudkyně.

Protože byl hoch souzen jako mladistvý, byl celý proces až na vyhlášení rozsudku neveřejný. Zákon u těchto pachatelů zakazuje zveřejnit jejich jméno i podobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám