Hlavní obsah

Deštivá Velká cena v Brně byla bez komplikací

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Přestože pořadatelé očekávali kvůli počasí i olympiádě na víkendové brněnské motocyklové Velké ceně nižší návštěvnickou účast, dorazilo přes víkend do jihomoravské metropole na 240 000 fanoušků silných strojů. Největší nápor byl tradičně v neděli, kdy policisté a pořadatelé napočítali 150 000 fanoušků.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Policisté na výpadovce na Svitavy kontrolovali každého projíždějícího motorkáře.

Článek

Nápor návštěvníků se podařilo podle policistů bez větších problémů zvládnout i díky mimořádným opatřením, jakými byly kupříkladu kontroly na všech významných výjezdech z Brna.

„I přes nepříznivé počasí se situace vyvíjí dobře. Alespoň jsme si s ohledem na déšť vyzkoušeli některé krizové plány. Nikdo z nás nepamatuje takové špatné počasí,“ řekl Právu šéf jihomoravské dopravky Leoš Tržil.

Silný déšť v noci na sobotu totiž některé parkovací plochy v okolí motodromu proměnil v bahniště. „Využili jsme proto k parkování starou dálnici a v odpoledních hodinách už travnaté plochy v okolí vyschly, takže se dalo parkovat i tam,“ upřesnila jihomoravská policejní mluvčí Jana Šípková.

V kempech stříleli z děla

„V sobotu večer jsme museli zasahovat v kempu v Říčanech nedaleko Brna, kde dvojice mužů střílela z repliky historického děla. Zepředu ho ládovali a stříleli papírem přímo v kempu. Dělo jsme cizincům zabavili a každý z nich navíc ještě zaplatil tisícikorunovou pokutu,“ řekl policejní mluvčí Aleš Mergental.

Policisté na výpadovce na Svitavy kontrolovali každého projíždějícího motorkáře.foto: Právo/Petr Kozelka

Veselo bylo i v sousedních Ostrovačicích, kde policisté dopadli dva opilé bratry. „Projížděli vesnicí na minibicích, když jsme je zastavili, nadýchal jeden čtyři a druhý dvě promile,“ dodal k situacím v okolí závodiště Mergental.

Podle policistů také mnozí z návštěvníků podcenili avizované policejní kontroly, protože v síti hlídek uvízlo několik podnapilých motorkářů. Překvapivý klid panoval o víkendu i v centru města, strážníci museli uklidňovat jen několik opilců.

Kontrolovali všechny motorky

Od pátku až do nedělních odpoledních hodin stály na všech významných výjezdech z Brna silné policejní hlídky. Strážci zákona kontrolovali všechny projíždějící motorky a také kamiony a dodávky, které by mohly převážet ukradené stroje.

„Někteří řidiči osobních aut si nám sice stěžovali, že před některými kontrolními místy se ve dne tvořily kolony, ale tato opatření byla nutná z preventivního hlediska,“ řekla Šípková.

Přesto některé řidiče ani masivní kontroly neodradily od zběsilé jízdy, v Brně-Komárově se jeden opilý řidič pokusil projet přes kontrolní bod bez zastavení a při následné honičce havaroval.

„Kontroly chápeme. Byli jsme se na okruhu podívat jen dneska, moc se nám to líbilo, ale na více dní bychom sem nejeli, je to moc drahé, kempy i vstupné. Chtějí asi jednou za rok vydělat,“ řekl Právu v neděli jeden z kontrolovaných motorkářů, který z Brna mířil do Vysokého Mýta.

Až do nedělního odpoledne nebyl hlášen žádný větší incident, doprava byla sice při nájezdech a při odjezdu motorkářů z okruhu hustší, ale plynulá. Policisté neměli ani za celý víkend hlášenou krádež motorky, kterých v okolí okruhu bylo zaparkovaných několik tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám