Hlavní obsah

Plavající kusy masa v Moravě vyděsily rybáře i odborníky

Právo, mih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké množství masa se v sobotu večer náhle objevilo v korytě řeky Moravy v Kroměříži a vyděsilo rybáře i odborníky. Uvolnilo se z pytlů, které někdo vhodil do vody. S jeho sběrem skončili hasiči až v neděli. Existuje obava, že se tímto způsobem zbavil nějaký chovatel uhynulého dobytka.

Článek

„O pomoc jsme byli požádáni v sobotu krátce po 20. hodině. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozidlem, speciálním protichemickým autem a člunem. Po řece v tu dobu plavalo velké množství odřezků masa, které se zachytávaly na březích, ale také v česlech jezu Strž,“ řekl Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Hasiči podle něj požádali o spolupráci odborníky na životní prostředí a pracovníky Povodí Moravy. Část masa posbírali z vody a z břehů již v sobotu, v zásahu pak pokračovali i v neděli, kdy se do sběru zapojili i jejich kolegové z místní dobrovolné jednotky.„Cílem bylo zabránit znečištění toku, rozkladu masa v horkých dnech a znečištění česel jezu,“ zdůraznil Mitáček.

Pátrání po tom, odkud se maso do vody dostává, trvalo do nedělního rána, a to i proti proudu řeky na Přerovsku. Kolem deváté hodiny nalezli podle Mitáčka hasiči v řece dvacet pytlů s odřezky masa. „Některé z nich byly poškozené, a proto došlo k vyplavení masa do vody,“ uvedl mluvčí s tím, že pytle vytáhli hasiči na břeh. Hasiči posbírali maso v délce toku asi 500 metrů, vážilo celkem asi 350 kilogramů.

Původ masa a okolnosti, za kterých se dostalo do řeky, jsou zatím předmětem šetření. Vzorky masa a vody byly odebrány k expertíze. Případem se od sobotního večera zabývá i policie. Podle některých zdrojů přitom existuje podezření, že se tímto způsobem mohl zbavit uhynulého dobytka nějaký chovatel. „Mohlo jít třeba o kus, který byl nemocný a chovatel se chtěl vyhnout případnému veterinárnímu opatření,“ řekl Právu zemědělský odborník, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Reklama

Výběr článků

Načítám