Hlavní obsah

"Pět na stole v českých" jde znovu k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pražský městský soud se bude znovu zabývat tzv. kauzou "pět na stole v českých". Prvoinstanční senát sice v lednu osvobodil extajemníka českých premiérů Zdeňka Doležela obviněného z pokusu o podvod, pražský vrchní soud ale případ vrátil k novému projednání. Informaci ČTK potvrdila pracovnice trestní kanceláře.

Článek

Podle obžaloby si v roce 2005 Doležel řekl při schůzce se polským lobbistou Jackem Spyrou o úplatek ve výši pěti miliónů korun. Měl ho požadovat za to, že dostane společnost Seta zpátky do souboje o privatizaci chemického holdingu Unipetrol. Právě za tu Spyra lobboval.

Sám Doležel tvrdí, že se sice se Spyrou scházeli, o okolnostech privatizace Unipetrolu se však nemluvilo. Obsah několika schůzek ale skrytou kamerou natočila televize Nova, rozhovory pak odvysílala.

Kódovaná řeč 

Na jednom záznamu řekl Doležel Spyrovi, že "na stole bude pět". Po Spyrově otázce, zda "v českých", Doležel souhlasil. Podle Doležela ale šlo o kódovanou řeč, na které se se Spyrou dohodli. Měla prý označovat stupeň důležitosti jejich jednání. Formulace "pět na stole" tak podle Doležela znamenala účast českého premiéra. Naopak Spyra tvrdí, že ho Doležel o úplatek žádal.

Předseda prvoinstančního senátu Kamil Kydalka ale při odůvodnění osvobozujícího rozsudku řekl, že na žádném záznamu ze schůzek se nehovoří o penězích nebo o společnosti Seta. Sporné je podle něho navíc vůbec to, zda Spyra mohl za společnost vystupovat a zda Seta měla o privatizaci zájem. Některé schůzky se podle soudce ani nemusely uskutečnit. Nahrávky pořízené televizí jsou navíc velmi nekvalitní a některé klíčové pasáže byly sestříhány, uvedl v lednu Kydalka.

Aféra kolem privatizace Unipetrolu
:: Babišův Agrofert byl jedním z uchazečů o privatizaci Unipetrolu, který nakonec získal polský koncern PKN Orlen. Okolnosti privatizace a podezření z korupce vyšetřovali čeští i polští kriminalisté.
:: V ČR dění kolem Unipetrolu rozvířila nahrávka skryté kamery, na které si měl někdejší šéf kabinetu bývalých premiérů ČSSD Zdeněk Doležel říct o pětimiliónový úplatek za to, že doporučí a dostane "zpět do hry" o Unipetrol společnost Seta, za kterou lobboval Jacek Spyra.
:: Seta, na kterou měl údajně úzké vazby podnikatel Tomáš Pitr, bojovala se společností Agrofert o to, kdo se stane po prodeji Unipetrolu polskému koncernu českým partnerem Orlenu. Pro kauzu se vžilo označení "pět na stole v českých".
:: Babiš požaduje v arbitráži po PKN Orlen 22 miliard korun za to, že mu firma jednostranně vypověděla spolupráci. Babiš jí původně pomohl vybojovat privatizaci Unipetrolu, za to měl slíbeno, že za výhodných podmínek dostane od Poláků pět chemiček patřících Unipetrolu. To ale Poláci nedodrželi.
:: Podle policie mohl chtít Spyra Babiše zdiskreditova

Reklama

Související články

Doležel se chce vrátit do politiky

Bývalý ředitel sekretariátu českých premiérů Zdeněk Doležel bude usilovat o návrat do státní správy a do politiky, kterou opustil poté, co byl obviněn...

Výběr článků

Načítám