Hlavní obsah

Po čtyřech vosích bodnutích museli záchranáři muže oživovat

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MĚLNÍK

Padesátiletý muž dostal ve středu prudký anafylaktický šok po čtyřech bodnutích vosou v chatové oblasti na Kokořínsku. Upadl do bezvědomí a zastavilo se mu srdce. Záchranářům se ho podařilo oživit, skončil v nemocnici.

Článek

Do chatové osady v rekreační oblasti kolem známého hradu Kokořín vyjížděli záchranáři po půl jedenácté dopoledne. Na místo vyrazila lékařská posádka z Mělníka.

„Padesátiletý muž dostal po čtyřech bodnutích vosou anafylaktický šok,“ řekla mluvčí záchranářů Tereza Janečková.

Záchranáři našli muže v bezvědomí a ani nedýchal. Zdravotníci proto okamžitě zahájili resuscitaci, po pěti minutách se jim podařilo u pacienta obnovit srdeční akci a stabilizovat jeho stav.

„Záchranáři podali pacientovi léky na alergii a transportovali při umělém dýchání na anesteziologicko-resuscitační oddělení boleslavské nemocnice,“ doplnila Janečková.

Jak poskytnout první pomoc při bodnutí hmyzem?
Chladit lokálně místo bodnutí a otok obkladem, ledem nebo studenou vodou. Otoky jsou nejen viditelné na povrchu, ale mohou otéci i sliznice – např. v dutině ústní, ve vchodu do dýchacích cest. Pokud je dotyčný alergik, hrozí u něj rozvoj tzv. anafylaktického šoku. V tomto případě a v případě bodnutí na krku či v dutině ústní (i u lidí, kteří nejsou alergičtí), je třeba volat záchrannou službu.
Při pobodání na krku a v dutině ústí může dojít k otoku a následnému zúžení hrtanu, což může vést k dušení i lidí, kteří nejsou alergici. Proto je třeba v těchto situacích vždy volat rychlou lékařskou službu na č. 155. Před příjezdem sanity je třeba uvést pacienta do klidu, stínu, nepokládat, ale nechat ho sedět (lépe se mu tak dýchá). Otok dutiny ústní, krku a hrtanu lze zmírnit a zpomalit cucáním ledu nebo zmrzliny.
Zdroj: ZZS Středočeského kraje

Reklama

Výběr článků

Načítám