Hlavní obsah

VIDEO: Českem se přehnaly bouřky, blesky zapalovaly domy

Právo, Novinky, pab, ab, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českou republiku zasáhly ve středu silné bouřky, které doprovázely přívalové deště. Blesky zapálily dva domy, na Plzeňsku a Frýdecko-Místecku. Na Bruntálsku silný vítr lámal stromy, jeden z nich spadl na projíždějící automobil.

Článek

V Olomouckém kraji také bouřka zapálila několik sklepů. Velkou škodu způsobila bouřka v Uničově, kde vichr sroloval polovinu plechové střechy třípatrového objektu bývalého hotelu na Masarykově náměstí v centru města.

Na silnici mezi Ondřejovem a obcí Dlouhá Loučka spadlo 12 stromů, které odklidili hasiči z Rýmařova.

Stromy popadaly po dvou či třech kusech zhruba v kilometrovém úseku. Hasiči museli použít motorové pily, rozřezané kusy skončily na okraji silnice. "Jeden z vyvrácených kmenů spadl dokonce na osobní automobil Ford Fiesta. Jeho řidička středního věku ale vylezla z auta bez zranění. Strom naštěstí spadl na zadní část auta," uvedl mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

:. V silný déšť se proměnila průtrž mračen, která se přehnala v poledních hodinách Olomoucí.foto: ČTK/Vladislav Galonek

Na Plzeňsku zapálil blesk dům

Do rodinného domu ve Vochově na severním Plzeňsku udeřil ve středu po poledni blesk a zapálil střechu. Jeho majitelka musela zavolat hasiče. „Byla bouřka, najednou blesk, rána a začalo se kouřit ze střechy. Slyšela jsem praskání,“ popisovala majitelka domu.

Vyběhla ven a přivolala pomoc. „Ze střechy se začalo valit čím dál tím více kouře,“ uvedla.

Na Plzeňsku blesk zapálil důmAutor: Patrik Biskup

Hasiči, kteří přijeli na místo, museli rozebrat střešní krytinu, protože pod taškami hořely dřevěné latě a část krovu. „Použijeme ještě termokameru, abychom podchytili všechna ohniska požáru,“ řekl velitel hasičů.

Blesk udeřil zřejmě do střešní kovové antény. „Dům nemá hromosvod. Divím se, že mohl být zkoulaudovaný ,“ dodal šéf hasičů. Otec majitelky domu to omlouval tím, že všude kolem jsou vysoké stromy.

Blesk zapálil i dům na Frýdecko-Místecku

Blesk ve středu zapálil i střechu rodinného domu kolem půl jedné odpoledne v Kozlovicích na Frýdecko-Místecku. Hasičům se požár podařilo lokalizovat zhruba za hodinu.

„Střecha rodinného domu a přilehlé hospodářské budovy shořely, zasažené jsou i stropy. Škoda dosáhne nejméně jednoho a půl miliónu korun,“ řekl Právu mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela s tím, že nyní již hasiči požár dohašují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám