Hlavní obsah

Policie objasnila sérii přepadení venkovských pošt

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Jihomoravští kriminalisté dopadli dva muže ve věku 20 a 29 let, kteří podle nich mají na svědomí sérii loupežných přepadení venkovských pošt a poboček spořitelny. Dvojice lupičů se během pěti měsíců stala postrachem malých peněžních ústavů na jižní Moravě, východních, středních a severních Čechách a Moravskoslezském kraji.

Článek

"Iniciátorem a vůdčí osobností byl 29letý muž z Brna, který se náhodou setkal s 20letým mladíkem. Oba se dohodli, že jsou bez práce a potřebují peníze. Postupně proto přepadli nejméně 15 těchto ústavů," potvrdil Právu Vlastimil Jandera z jihomoravské policejní správy v Brně.

Scénář loupeží byl vždy stejný. Starší z mužů čekal venku v nastartovaném autě z půjčovny, zatímco mladší vešel dovnitř vybaven plynovou pistolí a vymohl na zaměstnancích peníze. Často odnesl několik desítek tisíc korun.

Loupež v Litenčicích byla osudová

"První přepadení na jižní Moravě jsme měli nahlášené v červnu na poště v Budišově a další následovala. Začali jsme zjišťovat informace o podobných loupežích z celé ČR a vytipovali jsme nakonec tyto dva pachatele. Podařilo se nám je dopadnout několik hodin po poslední loupeži v Litenčicích na Kroměřížsku, kdy jsme na ně měli připravenou akci," dodal Jandera.

Oba skončili ve vazbě

Jako první skončil v poutech starší z mužů, kterého kriminalisté dopadli v autě v Hodoníně. Jeho mladšího komplice policisté zadrželi v místě jeho bydliště v Břeclavi.

Oba byli obvinění z loupeží a skončili ve vazbě. Starší z mužů má za sebou již trest za majetkovou trestnou činnost.

"Celkem se jim podařilo získat 780 tisíc korun, protože na přepadených pracovištích mnoho nebylo. V několika případech se jim ani nepodařilo nic uloupit, protože se jich pokladní nezalekli a nic jim nedali. Jen v jednom případě získali 120 tisíc korun a to bylo nejvíc," doplnil Jandera.

Reklama

Související články

Venkovské pošty terčem jediného lupiče

Pracovnice venkovských pošt na Pelhřimovsku, ale také na Táborsku a na Havlíčkobrodsku, budí ze sna neznámý lupič. Policie je mu sice na stopě, pachatel...

Výběr článků

Načítám