Hlavní obsah

Dvanáctiletá dívka, která unesla dvojčata, je v péči psychologů

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Dvanáctiletá Hana, která ve středu odpoledne unesla v Olomouci šestitýdení dvojčata, je v péči odborníků Střediska sociální prevence v Olomouci (SSPO). Právu to v pátek potvrdil Jaroslav Hála, ředitel Fakultní základní školy Olomouc - Helsinská, kterou dívka navštěvuje.

Foto: Petr Marek , Právo

Dům v Dělnické ulici, kde dvojčátka byla ve středu krátce před půl nocí nalezena.

Článek

"Žádné další informace vám však já, ani nikdo z mých kolegů, neposkytne. Otec děvčete si to nepřeje,“ dodal bez dalších podrobností Hála.

Sdílná nebyla ani ředitelka SSPO Markéta Čožíková. "Nic vám neřeknu. Jsme vázáni povinnou mlčenlivostí,“ řekla Právu Čožíková.

"Jde o nezletilou, a proto žádné další informace zveřejňovat nemohu. Dívku by to mohlo poškodit,“ mlčela i olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Život šestitýdenních dvojčátek Tomáše a Lucie, které dvanáctiletá školačka unesla ve středu odpoledne v Olomouci, se poté vrátil do normálních kolejí poté, co byla zdravá ještě týž den hodinu před půlnocí nalezena.

"Byl to sice strašný sen, ale kvůli dětem jsem mu nestačila podlehnout. Věděla jsem, že potřebují, abych se co nejrychleji dala do pořádku a to se už stalo,“ řekla Právu v pátek matka dvojčátek Stanislava Bürglová.

:. Unesená dvojčata Foto: repro ČT24

Drama se odehrálo ve středu poté, co matka kolem 16. hodiny svěřila kočárek s dětmi dívce, kterou znala jen od vidění. Dívka jí slíbila, že děti pohlídá před domem v Bystrovanské ulici. Během několika minut však s kočárkem zmizela.

Policie je objevila ještě ve středu v noci v bydlišti školačky, zhruba pět a půl kilometru od místa únosu. Děti ležely v kočárku zaházeném dekami. Podle policie jim hrozila smrt, pokud by nebyly nalezeny včas.

Pediatr: V akutním ohrožení života děti nebyly

Olomoucký pediatr Jiří Pleva se ale nedomnívá, že by děti byly v akutním ohrožení života. "Je otázkou, jak byla dvojčátka přikryta a samozřejmě s jakým účelem. Minimálně přehřátí jim ale hrozilo,“ řekl Právu Pleva s tím, dlouhotrvající hlad by kojencům zřejmě neublížil.

"Sedm hodin je relativně dlouhá doba. Je to však individuální. Některé děti se nemusí budit a bez jídla vydrží celou noc. Navíc, když jsem dvojčátka viděl u lékaře, který je vyšetřoval, hlady neplakaly. Je ovšem možné, že dívka jim dala trochu čaje. Objektivně věc ale posoudit nemohu, neboť všechny okolnosti neznám,“ dodal pediatr.

Chtěla pečovat o děti

Na motivu dívčina jednání, kterým je podle policie snaha pečovat o děti, mají stejný názor i psychologové a psychiatři. Všichni se shodují i v tom, že dívka nechtěla nikomu ublížit.

"Jen nedomyslela důsledky svého počínání. Podle mého nejde o duševní poruchu ani nic negativního, zlého, ale o pudovou záležitost. U dívek se to vyvíjí od útlého dětství a to hlavně starostí o panenky. V předpubertálním stavu to pokračuje touhou pečovat o malé děti. V tomto konkrétním případě se naskytla příležitost a školačka jí využila. Nedokážu sice posoudit její zralost, intelekt, ale úmysl někomu ublížit bych tam rozhodně nehledala,“ míní olomoucká psychiatrička Helena Urbánková.

Souhlasí i psycholog Lubomír Smékal. "Šlo zřejmě o nevědomý únos. Neuvědomila si, že děti může ohrozit na životě. Patrně chtěla naplnit nějakou touhu, saturovat handicap v oblasti vztahové, sociální, emoční. Je sice těžké vytvářet si názor na člověka, kterého jste nikdy neviděli, ale intuice a zkušenosti mi říkají, že daleko od pravdy můj názor není,“ řekl Právu Smékal.

Dívku nijak neodsuzují ani lidé z jejího sousedství. "Často ji tady vídávám. Je to šikovná holka, která se od jiných ničím nevymyká. Nikdy bych neřekla, že by něco takového mohla udělat. Určitě ale neměla v úmyslu nic zlého. Myslím, že časem ji všechno dojde a bude zase všechno v pořádku,“ řekla Právu asi padesátiletá žena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám