Hlavní obsah

Soud rozhodl, že gynekolog za smrt pacientky nemůže

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Kauzu úmrtí téměř šedesátileté pacientky, která před téměř třemi lety zemřela v karvinské nemocnici na následky poranění rodidel při perverzních sexuálních hrátkách s manželem, uzavřel ve čtvrtek Okresní soud v Karviné.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lékař Pavel Holub (vlevo) na snímku se svým advokátem byl v plném rozsahu zproštěn obžaloby ze zanedbání péče o pacientku.

Článek

Gynekologa Pavla Holuba zprostil obžaloby z toho, že zanedbal péči o těžce zraněnou ženu. Zkušený lékař, který dnes působí ve funkci primáře gynekologie nemocnice v nedalekém Bohumíně, podle obvinění neprovedl vyšetření na přítomnost krve v dutině břišní ani revizi a zavinil, že krvácení nebylo úplně zastaveno. Lékař od počátku tvrdil, že nic nezanedbal a soud mu dal za pravdu.

„Šlo o velmi komplikovaný případ. Žena měla v krvi alkohol na hranici smrtelné dávky. Navíc šlo o chronickou alkoholičku s oslabeným metabolismem,“ řekl Holub. Dokonce i znalec potvrdil, že při pitvě byl mimo jiné zjištěn otok mozku, který mohl být způsoben těžkou intoxikací alkoholem a který mohl k úmrtí významně přispět.

Pacientku ve velmi vážném stavu a s více než třemi promile alkoholu v krvi přivezla záchranka do Nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji začátkem prosince 2004. Lékař na oddělení gynekologické jednotky intenzívní péče podle obvinění špatně vyhodnotil zdravotní stav.

Státní zástupce navrhoval podmínku a zákaz činnosti

„Řádně nediagnostikoval rozsah tržných poranění pohlavních orgánů, zasahujících až do dutiny břišní,“ tvrdil státní zástupce, který ve své závěrečné řeči navrhoval podmíněný trest a navíc zákaz činnosti v oboru gynekologie. Obhájce ale tvrdil naprostý opak. „V době, kdy přišel doktor Holub s pacientkou do kontaktu, už nemohl z hlediska lékařské vědy poškozené pomoci,“ řekl advokát.

Lékaři záchranné služby popsali, že v bytě, kde k sexuálním hrátkám došlo, ležela spousta lahví od alkoholu a navíc tam byla i zkrvavená záchodová štětka, od které tržné rány v pochvě pravděpodobně pocházely.

Manžel, který ženě způsobil zranění, bude žádat odškodné

Štefan Šimon který má s mrtvou ženou pět dospělých dětí, řekl Právu, že bude po nemocnici požadovat finanční náhradu. „Jsem si jistý, že ji lékař mohl zachránit. Mám pět dětí, takže pro každé a také pro mě budu požadovat 240 tisíc korun,“ řekl. Připustil, že to při hrátkách se svou ženou „trochu přehnal,“ ale v žádném případě jí nechtěl ublížit. „Byli jsme oba hodně opilí,“ řekl.

Narozdíl od lékaře k soudu nemusel - trestní řízení pro ublížení na zdraví vůči němu bylo totiž zastaveno. „Pacientka před svou smrtí nedala souhlas s trestním stíháním svého manžela,“ vysvětlila mluvčí policie Zlatuše Viačková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám