Hlavní obsah

Falešní kriminalisté v Ostravě přepadávali nájemníky

– OSTRAVA
Právo, hon

Policii se podařilo dopadnout tři nebezpečné lupiče, kteří se pomocí služebního odznaku kriminální policie vydávali za kriminalisty a přepadávali nic netušící nájemníky bytů v Ostravě. V úterý je soud poslal do vazby. Podle policie falešní kriminalisté přepadli tři domácnosti a způsobili tak škodu za několik desítek tisíc korun.

Článek

Scénář přepadení byl vždy stejný. Jeden pachatel hlídal v okolí domu a další dva zazvonili na zvonek. "Prokázali se služebním odznakem kriminální policie a tvrdili, že potřebují nějaké informace. Když byli pozváni do bytu, vrhli se na svoji oběť, povalili ji na zem a spoutali. Potom žádali o vydání peněz a prohledali celý byt,“ řekl ostravský kriminalista Radim Bena.

První přepadení se odehrálo 14. listopadu, poslední 21. prosince. Jednou dokonce k bytu přišli nejen se služebním odznakem, který získali na černém trhu, ale také v policejních uniformách, takzvaných čerňácích.

Své oběti si skupina předem tipovala. V jednom bytě se falešným policistům podařilo ukořistit 70 tisíc korun v hotovosti. V dalších bytech pak pobrali zlaté šperky, elektroniku a sbírku historických mincí.

"Jejich brutalita přitom rostla. V posledním případě přepadeného muže svázali do kozelce tak silně, že se začínal dusit a pokálel se,“ dodal Bena.

Policisté se dostali na stopu trojici teprve před měsícem. Navíc zjistili, že se pachatelé pokoušejí o další přepadení, a proto v neděli všechny tři pozatýkali v jejich bytech. "Půl dne trvalo, než se pod tíhou důkazů přiznali,“ dodal kriminalista Bena.

Reklama

Výběr článků

Načítám