Hlavní obsah

Ženu dohnal k sebevraždě, dostal za to pětiletý žalář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský vrchní soud v úterý v odvolacím jednání rozhodl o tom, že Roman Majerník stráví s definitivní platností pět let za mřížemi. Soudci tak zmírnili původní verdikt královehradeckého krajského soudu z konce loňského roku, který mu vyměřil osmiletý trest. Majerník podle soudců dohnal bitím a vydíráním svou bývalou ženu k sebevraždě.

Článek

Předseda senátu Karel Vrzáň uvedl, že se jednoznačně prokázalo násilnické chování muže, které se projevuje brutálním způsobem. Muž věděl, že se duševní stav jeho bývalé manželky zhoršuje, ale nepřestal ji týrat. Přesto nelze podle odvolacího soudu jednoznačně říci, že za její smrt může pouze Majerníkovo chování, a ne i další okolnosti.

Láska a strach dohromady

Devětatřicetiletý Majerník z Hradce Králové ženu nejméně od počátku roku 1997 bil, kopal a vyhrožoval jí a její rodině smrtí. Požadoval po ní, aby mu neustále dávala peníze, kterými pak platil své dluhy z hazardních her. Půjčoval si i na drogy. Během devíti let postupně rozprodával její nábytek a další věci. Když se vzpírala, napadal ji a demoloval zařízení jejího bytu. Ten musela třiačtyřicetiletá žena nakonec prodat.

Majerníková se podle znaleckých posudků svého bývalého muže bála, zároveň ho však velmi milovala a byla na něm závislá. Postupně se kvůli němu začala sama zadlužovat a trpět depresemi. Na počátku roku 2006 se pokusila o sebevraždu a o tři měsíce později se opravdu zabila.

Označil ji za vlezlou a zfetovanou

Majerník u prvoinstančního soudu vypověděl, že si nikdy na bývalé manželce žádné peníze nevynutil a nevyhrožoval jí. To zopakoval i u úterního jednání. Podle něj byla jeho bývalá žena "vlezlá a zfetovaná".

Přestože jí prý hned na počátku jejich vztahu sdělil, že ji nikdy nebude milovat, žárlila na jeho další partnerky. Obvinění označil za vykonstruované, prý za ním stojí jeho někdejší tchýně.

Mužovo násilnické chování k Majerníkové však potvrdili nejen její rodinní příslušníci, ale i další svědci. U policejního výslechu proti němu vypovídal i jeho syn.

Reklama

Výběr článků

Načítám