Hlavní obsah

Kriminalita u hranic po Schengenu nevzrostla

Právo, mák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani po čtvrt roce vstupu Česka do schengenského prostoru se nepotvrdily obavy lidí na obou stranách hranic z růstu kriminality, z nočních nájezdů zlodějů a zlodějíčků do příhraničních obcí. Policie dokonce hovoří o poklesu trestných činů, jde prý o důsledek spolupráce policistů sousedících států.

Foto: Martin Polák, Právo

Opuštěnou celnicí mezi Kraslicemi a německým Klinghentalem (na snímku) projedou oběma směry stovky lidí denně.

Článek

„V letošním roce máme v příhraničních oblastech s Rakouskem a s Německem zatím o 113 případů míň, než tomu bylo loni. Pokles kriminality je způsobený také spoluprací s bavorskou a hornorakouskou policií,“ sdělila Právu mluvčí jihočeské policie Jana Kameníková.

Obdobně hovoří policejní statistiky i z dalších míst. „Došlo k mírnému poklesu kriminality. Týká se to jak násilných trestných činů, tak krádeží vloupáním,“ řekla Právu mluvčí teplické policie Ilona Novotná.

Také v příhraničí na Sokolovsku či na Chebsku se co do počtu trestných činů po vstupu do Schengenu k horšímu nic nezměnilo. „Situace je lepší, než jsme čekali,“ konstatoval k situaci v okolí hranic po Schengenu starosta Broumova na Tachovsku Ondřej Stec (NK).

„Samozřejmě určité obavy z toho byly, ale nic se neděje,“ dodal. „Potíže nejsou,“ informoval z Klenčí pod Čerchovem starosta Karel Smutný (SNK ED), podle kterého by ale česká policie měla být v příhraničí stejně nekompromisní jako německá na druhé straně.

„Kontrolují občanské průkazy, prohlížejí auta, a to i dvacet kilometrů od hranic,“ konstatoval s tím, že lidé to považují, slušně řečeno, za přehnané. Rozdávají pokuty, a pokud se Čech neprokáže dokladem, vrátí jej. I takový případ zná. Na naší straně jsme podle starosty v této věci zjevně benevolentnější. „Oni uplatňují zákony a my bychom měli také,“ dodal.

„Přiznám se, že mě vývoj kriminality opravdu zajímá, a vedu si k tomu zvláštní evidenci. Za posledních šest let se křivka počtu trestných činů neznámých pachatelů nijak výrazně nemění. Nemůžu tedy říci, že by vstup do Schengenu vedl k nárůstu trestné činnosti na Břeclavsku,“ řekl Právu náměstek břeclavského policejního ředitele Jan Cupal.

„Nemám ani informaci od kolegů v Rakousku, že by zase oni měli větší problémy s našimi občany,“ dodal Cupal.

Žádný výkyv ani na česko-polské hranici

Obdobná situace je i na česko-polské hranici či česko-slovenské. „Mluvila jsem s šéfy všech obvodních oddělení a žádný sebemenší výkyv v počtu trestných činů nezaregistrovali,“ řekla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Obdobně hodnotí aktuální stav ředitel okresního ředitelství policie v Náchodě Pavel Křivka.

„Nevidím velký rozdíl, samozřejmě k nám přicházejí pachatelé ze všech směrů, tedy i od Polska, ale nejedná se o nic dramatického,“ tvrdí Křivka. „Nemizí ve velkém ani osobní vozy, přestože zloději to nyní mají jednodušší,“ dodala mluvčí náchodské policie Eva Prachařová. Podezření, že některé ukradené věci zmizely v Polsku, přesto existuje.

„Naposledy se to týkalo traktoru ukradeného v polovině letošního března,“ upřesnila mluvčí. Lidé i policisté v příhraničí se však shodují, že přibylo výtržností přeshraničních návštěvníků. Tady jsou zřejmě obavy z nekontrolovaného pohybu osob na místě. Náchodský starosta Oldřich Čtvrtečka (ODS) je má třeba v souvislosti se sprejerstvím. „V Polsku jsou graffiti velmi rozšířené a v Náchodě se před časem začaly nápisy také objevovat,“ řekl Právu Čtvrtečka.

Kamenem úrazu mohou být i sportovní zápasy. To je zase problém severní Moravy a Slezska. „Od začátku roku polští rowdies využívají možnosti volnějšího pohybu, jezdí ve větších skupinách a s tím souvisí i nárůst výtržností,“ řekla Viačková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám