Hlavní obsah

Od neděle poletíme po Evropě jen s občankou

Právo, Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vstup Česka do Schengenu bude od půlnoci kompletní. Poté, co 21. prosince zmizely pasové kontroly z českých hranic, skončí v noci ze soboty na neděli definitivně i na letištích. Pro cestu do 24 evropských států bude tuzemci stačit kromě letenky už jen občanský průkaz.

Foto: Myšková Marta, ČTK

Premiér Mirek Topolánek slavnostně zahájil na ruzyňském letišti v Praze provoz pro volné cestování po členských zemích schengenského prostoru.

Článek

Slavnostního zahájení schengenského provozu na mezinárodním letišti v Praze-Ruzyni se v sobotu zúčastnil i premiér Mirek Topolánek (ODS).

První cestující, kteří nebudou muset projít pasovou kontrolou, odletí v neděli v 6.15 hodin z pražského letiště Ruzyně do Frankfurtu se společností Lufthansa. Ještě předtím stihnou vstoupit volně do Česka pasažéři letounu Travel Service z hlavního města Sardinie Cagliary.

„Neznamená to, že by se cestující vůbec nekontrolovali. Projdou bezpečnostním rámem, předloží letenku a občanský průkaz,“ říká mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Ubude jim však zastávka u policejního okénka, kontrola tak bude stejná, jako by šlo o běžný vnitrostátní let.

Na Ruzyni se pro přechod na plný schengenský režim připravili dopředu. V prostoru letiště vznikl nový Terminál II určený právě pro cestující do zemí dohody. „Dostanou se sem pouze držitelé ID karet, tedy zaměstnanci, nebo cestující s platnou letenkou,“ podotýká mluvčí letiště.

Policistů přesto na letišti neubude. Místo pasových kontrol budou provádět namátkové kontroly mezi cestujícími. Podle náměstka ředitele cizinecké a pohraniční policie Vladislava Husáka půjde přibližně o desítky kontrol denně.

Podobně jako na Ruzyni oddělí cestující do zemí Schengenu od těch, kteří mají namířeno do ostatních zemí, i v halách dalších čtyř letišť, v Brně, Ostravě, Pardubicích a Karlových Varech. Ostatních jedenáct českých mezinárodních letišť, která nabízejí kromě Schengenu i lety za jeho hranice, si musí s rozlišením pasažérů poradit organizačně. Například v Plané u Českých Budějovic rozdělí odbavovací prostor kužely.

Zpoždění vzniklo v Bruselu

Čekání na sezónní změnu letových řádů a schengenské zvyklosti byly hlavními důvody, proč se srovnání režimu na letištích o tři měsíce zpozdilo za hraničními přechody.

„To nebylo v národní kompetenci,“ vysvětluje ředitel azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman. „Bylo rozhodnuto, že se budeme řídit staršími pravidly a pro stanovení data bylo rozhodující, kdy se mění zimní a letní čas a s tím i letové řády,“ dodal.

V Česku je celkem 20 mezinárodních letišť, z toho 16 odbavuje linky do Schengenu i mimo. Letiště Otrokovice, Hosín u Českých Budějovic, Klatovy a Olomouc odbavují jen lety po Evropské unii. Kromě mezinárodních letišť se Schengen otevře i pro všech 75 regionálních letišť a 45 heliportů registrovaných Úřadem pro civilní letectví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám