Hlavní obsah

Nadřízený se nemusí osahávané řidičce omluvit

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soud v pátek zamítl žalobu , kterou podala 27letá řidička tramvaje Terezie Štorkánová kvůli svému nadřízenému, také zaměstnanci pražského dopravního podniku (DP), jenž ji měl sexuálně obtěžovat. Jeho chování označil za nevhodné, nicméně bez sexuálního podtextu. František Hoskovec se tak ženě, kterou měl osahávat, nemusí omluvit.

Foto: Tomáš Vítámvás
Článek

Štorkánová se po skončení soudu svěřila, že s rozhodnutím je spokojená. Přesto uvedla, že se bude odvolávat.

K sexuálnímu harašení mělo dojít v březnu předloňského roku na pracovišti pražských dopravních podniků (DP). Jak před soudem uvedla Štorkánová, Hoskovec ji při sepisování protokolu vzal za ramena a přitiskl k sobě. Ona ho následně odstrčila se slovy, že něco takového si nesmí dovolit. Na to muž odvětil, že "nevěděl, že na ní nesmí sahat". Štorkánová chtěla původně celou záležitost vyřešit v rámci dopravních podniků, nicméně muž se jí odmítl omluvit, a tak ho se rozhodla zažalovat.

Případ nemá v ČR obdoby

Podle dostupných informací se jedná o první žalobu využívající novely zákoníku práce týkající se těchto diskriminačních záležitostí na pracovišti, proto by měl rozsudek být precedenční," uvedla již dříve právní zástupkyně řidičky Olga Uhrová. Fakt, že proces zřejmě v Česku nemá obdoby dokládají i původní zmatky, které případ doprovázely. Obvodní soud se nejprve odmítl kauzou zabývat a musela o tom rozhodnout až odvolací instance, která přikázala svým podřízených věc projednat.

"Přes rok jsme se dohadovali, koho vlastně žalovat. Nakonec nešlo o žalobu samotného nadřízeného mé klientky, ale jeho zaměstnavatele, tedy dopravní podnik zastoupený generálním ředitelem," upřesnila dále Uhrová s tím, že i to je důležité jako precedens v případě, že by poškozená osoba požadovala finance. "Tehdy bude jednoznačné koho žalovat a od koho to chtít," uvedla.

Novela umožňuje žádat odškodné

V novele zákoníku práce z roku 2001 je uvedeno, že nikdo nesmí ponižovat lidskou důstojnost druhého. Za to se považuje i "nežádoucí chování sexuální povahy na pracovišti, které je nevítané, nevhodné nebo urážlivé nebo které může být druhým účastníkem pracovněprávního vztahu oprávněně vnímáno jako podmínka pro rozhodnutí, která ovlivňují výkon práv a povinností vyplývajících z pracovněprávních vztahů". Za to má zaměstnanec právo se domáhat, aby bylo od takového chování upuštěno či mu bylo dáno přiměřené zadostiučinění, eventuelně finanční náhrada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám