Hlavní obsah

Údajný komplic Procházky: klidný vesnický milionář

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenápadnější místo na plánování loupeže století by se jen těžko hledalo. Jestli minulý týden zatčený jednapadesátiletý Milan Čermák pomáhal hledanému Františku Procházkovi podezřelému z krádeže půl miliardy korun v pražské bezpečnostní agentuře, měl na to ve svém domě v obci Soleček na Mladoboleslavsku určitě dost klidu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Dům údajného komplice loupeže v obci Soleček na Mladoboleslavsku.

Článek

Bílý, nepříliš nápaditý dům je zapadlý pod silnicí a člověk si ho při průjezdu obcí sotva všimne. Ve vesnici, kde je asi deset převážně zemědělských stavení, by těžko někdo hledal zločince. Přesto sem kriminalisty zavedly údajně pachové stopy z dodávky, kterou bylo 560 miliónů korun ukradeno.

Uvnitř ale kriminalisté zřejmě našli nečekané věci včetně mnoha set tisíc korun či stop krve. Velký dům, z něhož je výhled na Bezděz, zůstává nyní zřejmě prázdný. O jeho zatčeném majiteli mluví policie jako o možném Procházkově komplicovi. Jeho advokát ovšem tvrdí, že milióny, které má doma nebo na účtech, měl ještě před zmíněnou loupeží.

Drogy jako zástěrka

Čermáka zatkli minulý týden před budovou mateřské školy v Mnichově Hradišti. Nad lokalitou létala podle místních už od brzkého rána helikoptéra, hemžili se policisté v civilu.

„Najednou si nasadili kukly a naběhli na manžele. Lidi se ptali, co se děje. Policajti říkali, že to je zátah na nějaké dealery drog, ale to asi byla kamufláž,“ říkal muž z Mnichova Hradiště, kde před místní školkou Čermáka i jeho manželku zatklo speciální komando.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ženu brzy propustili, Čermák je od té doby ve vazbě. Než prosákly informace o údajném komplicovi Procházky, vznikly na Mladoboleslavsku ještě různé verze povídaček. „No jo, lidi vymysleli tři věci, drogy, obchodování se zlatem a zbraně, ale že by to byl komplic Procházky, to nenapadlo nikoho,“ smál se lidským klevetám muž ze sousedství Čermákových.

Tajemná rodina

O samotné rodině moc nevěděl ani on, ani další sousedé. „Manželka je asi o dvacet let mladší než Čermák, mají dvě děti. Asi prachatý jsou, dceru vozí do nějaké soukromé školy, kluka vozili do školky v Mnichově Hradišti, i když to mají mnohem blíž hned tady v Kněžmostě,“ říkal soused, který jen krčil rameny na otázku, jestli měli Čermákovi nějaké zaměstnání.

„Ona asi byla doma a jeho jsme tady také viděli i ve všední dny, kdy bývají lidi obvykle v práci, ale když někdo podniká, tak je to asi normální. S nikým se tady ale nebavili, nikdo o nich moc neví,“ dodával.

Že mají dost peněz usoudili lidé podle rekonstrukce domu, který v Solečku Čermákovi asi před pěti nebo šesti lety koupili. Dům ovšem zvenčí nevypadá příliš honosně, snad jen luxusní audi, jímž jezdili, napovídalo o vyšších příjmech rodiny.

Od minulého týdne je zřejmě dům prázdný. „Jen v neděli dopoledne se tu někdo zastavil, byly vidět nějaké ženy, asi braly nějaké věci. Taky tam někdo odpojoval asi světla nebo nějaké zařízení. To měli Čermákovi na baráku, automaticky to rozsvěcelo, jako že tu někdo je,“ říkal soused.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám