Hlavní obsah

Policie zatkla komplice půlmiliardového zloděje Procházky

Právo, Novinky, Jakub Troníček, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Detektivové z pražské kriminálky minulý týden podle informací Práva zatkli komplice Františka Procházky, který loni v prosinci ukradl ze sídla bezpečnostní agentury půlmiliardu korun v hotovosti.

Článek

Právu informaci v úterý potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. „Bylo zahájeno trestní stíhání za krádež ve spolupachatelství,“ řekla mluvčí s tím, že na Procházkova komplice již byla uvalena vazba. Jakékoliv další podrobnosti o obviněném ale Zenklová sdělit odmítla.

Nic bližšího neřekl ani šéf pražské policie Petr Želásko. „V tuto chvíli k tomu nebudeme nic sdělovat, mohlo by to ohrozit probíhající vyšetřování,“ konstatoval Želásko. Novinkám informaci o zadržení muže sdělil policista obeznámený s policejním zásahem, žádné podrobnosti však sdělit nemohl.

Po samotném Procházkovi stále pátrá speciální tým policejního prezidia, přezdívaný lovci lebek. Krádež, která zřejmě nemá v historii české kriminalistiky obdoby, se stala v žižkovském areálu agentury G4S, kde Procházka pracoval jako strážný.

V sobotu 1. prosince ráno tam podle policie vjela dodávka maskovaná jako firemní vůz agentury, do které Procházka ukradené peníze naložil. Auto řídil jeho komplic, ale zda jde právě člověka zatčeného minulý týden, policie odmítla sdělit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Události kolem krádeže století
1. prosince 2007 - Z budovy bezpečnostní agentury G4S Cash Services v Praze 3 zmizelo asi 560 milionů korun v hotovosti. Ráno tam podle policie vjela dodávka maskovaná jako firemní vůz agentury, do níž pachatel naložil ukradené peníze. Policie vyhlásila po údajném lupiči, pracovníkovi agentury Františku Procházkovi, celostátní pátrání a varovala, že je ozbrojen.
V případu jde asi o nejvyšší sumu, kterou kdy v Česku někdo ukradl. Poškozená firma vypsala na vypátrání pachatele odměnu dva milióny eur (asi 52 miliónů korun).
4. prosince 2007 - Policisté obklíčili ve Slévačské ulici v Praze 9 Hloubětíně ubytovnu, v níž se mohl Procházka ukrývat. Budovu prohledali, ale muže nenašli.
Policie potvrdila, že údajný pachatel měl komplice.
Kriminalisté provedli domovní prohlídku v místě Procházkova trvalého bydliště v Novém Boru na Českolipsku.
6. prosince 2007 - Policie Procházku obvinila, žalobci rozhodli o jeho stíhání v režimu uprchlého.
10. prosince 2007 - Obvodní soud pro Prahu 3 vydal český, evropský i mezinárodní zatykač na Františka Procházku.
12. února 2008 - Na oficiálních stránkách Interpolu se objevily Procházkovy fotografie spolu s jeho popisem a základními údaji o jeho osobě.
25. března 2008 - Policie potvrdila, že minulý týden zatkla Procházkova komplice a obvinila ho ze spolupachatelství krádeže. Zda zatčený řídil auto s ukradenými penězi, policie nesdělila.

Anketa

Podaří se podle vás policii objasnit "krádež století?"
Určitě ano
6,4 %
Doufám, že ano
26,2 %
Vůbec nevím
1,8 %
Spíš ne
45,2 %
Určitě ne
20,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15385 čtenářů.

Kdo je Procházka

František Procházka se narodil v roce 1974 v Novém Boru.

Českolipské gymnázium ukončil v roce 1993 s podprůměrnými výsledky.

Dvakrát se neúspěšně pokusil na lékařské fakultě po vzoru rodičů studovat stomatologii. Nedokončil ani fyzioterapeutický kurz.

Po vojně v Plzni vydělával peníze na zemědělské farmě v Anglii.

Po smrti matky v roce 1998 přestává komunikovat s rodinou a začíná pracovat jako vyhazovač v nočních klubech v Novém Boru a okolí. V roce 2004 odjel do Prahy.

Procházka je přibližně 175 až 180 cm vysoký, střední postavy, má hnědočerné rovné vlasy, které nosí ostříhané nakrátko. V poslední době nosil plnovous – bradku a knír, v současné době může být i oholen. Nosí dioptrické brýle, může však používat i dioptrické čočky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám