Hlavní obsah

Soudce už nesmí soudit střílejícího policistu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRÝDEK-MÍSTEK

Frýdecko-místecký soudce Vladimír Kuchař už nesmí dále soudit případ policisty Miroslava Kociána, který loni 2. dubna v Ostravě postřelil a vážně zranil spolujezdkyni řidiče. Ten ujel bez zaplacení od benzínky a odmítal na výzvy policistů zastavit. Krajský soud v Ostravě v minulých dnech rozhodl, že soudce z případu vyloučí, a proto bude muset kauzu od začátku projednat některý z jeho kolegů.

Článek

Řidič-zloděj už byl odsouzen ke třem rokům vězení, spolujezdkyně je upoutaná na invalidní vozík. Střílející policista je obžalovaný z ublížení na zdraví z nedbalosti, poprvé stanul před soudem v prosinci.

Pochybnosti o nestrannosti soudce

„Vzhledem ke způsobu vedení procesu a vzhledem k tomu, že se během hlavního líčení nevhodně vyjadřoval, mohly vzniknout pochybnosti o jeho nestrannosti v této věci,“ uvedla mluvčí krajského soudu Sabina Mudříková.

O odnětí věci se rozhodovalo na základě stížnosti dozorového státního zástupce. Ten tvrdí, že důvodů ke vznesení námitky podjatosti měl více. „Svými výroky soudce zpochybnil svou nestrannost. Především při výslechu znalce opakovaně označil poškozenou ženu za spolupachatelku,“ řekl žalobce Alois Dlouhý. Další pochybení spatřuje i v tom, že soudce na jeho výzvu odmítl do protokolu svoje inkriminované výroky zapsat.

K zahájení kárného řízení není důvod

Předsedkyně Okresního soudu ve Frýdku-Místku Jiřína Jalůvková řekla, že odebranou kauzu přidělí náhradnímu soudci. Dodala, že na svém soudu nepamatuje podobný případ odnětí věci. „Stává se jen to, že se soudce sám z případu vyloučí, protože mezi obžalovanými jsou lidé, se kterými se zná, a to by mohlo vyvolat pochybnosti,“ řekla.

K zahájení kárného řízení ale podle ní není žádný důvod. Soudce Vladimír Kuchař se nechtěl ke kauze vyjádřit. „I když mne svrbí jazyk, tak vám k tomu bohužel nemohu nic říct,“ řekl.

Státní zástupce Alois Dlouhý řekl, že za svou patnáctiletou praxi to bylo poprvé, kdy vznesl vůči soudci námitku podjatosti. Nikdy dříve k tomu neměl důvod.

„Státní zástupci i soudci mají společný úkol bojovat proti kriminalitě a v tomto smyslu jsou na jedné lodi. To ale neznamená, že si mohou navzájem tolerovat nezákonný postup. Přitom s doktorem Kuchařem jsem soudil řadu případů a nikdy jsem se s ničím takovým u něj nesetkal,“ konstatoval Dlouhý.

Reklama

Výběr článků

Načítám