Hlavní obsah

Pilot z havarovaného letadla měl v krvi alkohol

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

O Ladislavu Šumichrastovi hovořili všichni z jeho domovského klubu sportovního létání Aviatik Chotěšov jako o velmi zkušeném pilotovi s pětadvacetiletou praxí. Jen těžko proto hledali vysvětlení, proč se uznávaný pilot během letu loni 3. června zřítil uprostřed lesů u Nepomuku na Plzeňsku.

Článek

Kromě něho v troskách ultralehkého letadla zahynul i jeho kamarád a místopředseda plzeňského soudu Josef Jelínek.

Policisté nyní přišli se šokujícími výsledky vyšetřování okolností nehody. Sedmačtyřicetiletý Šumichrast podle nich pilotoval pod vlivem alkoholu. To mohlo být také příčinou toho, že po vlétnutí do oblaků a ztrátě prostorové orientace nezvládl pilotáž.

„Přítomnost alkoholu v krvi zjistili lékaři při soudní pitvě,“ řekla v pondělí Právu Pavla Soukupová z policejního ředitelství Plzeň-jih. Přitom alkohol u pilota vyloučil v bezprostřední reakci po nehodě předseda Aviatik klubu Chotěšov Václav Polívka.

„Osobně jsem je vyprovázel na start. Letěli spolehlivým letounem Zenair, oba byli v pořádku, bez zdravotních potíží, stresu, alkoholu,“ prohlásil tehdy šéf klubu. Podle Soukupové se na nehodě podepsalo ještě několik dalších faktorů. „V první řadě to bylo rozhodnutí pilota provést let v nevyhovujících meteorologických podmínkách. Navíc byla překročena maximální hmotnost letadla o padesát kilogramů. Pilot nezvládl techniku pilotáže,“ upřesnila Soukupová.

Není koho stíhat

Policisté případ odložili s tím, že není koho trestně stíhat.. „V případě, že by pilot havárii přežil, hrozilo by mu obvinění z trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky a ublížení na zdraví s následkem smrti,“ uzavřela Soukupová.

Letadlo letící z Chotěšova do Strakonic se zřítilo loni v červnu nedaleko Nové Vsi u Nepomuku. Letoun spadl v lese, záchranáři ho proto nemohli ihned najít. Pomohl jim až armádní záchranný vrtulník, který přesné místo dopadu odhalil a souřadnice předal hasičům.

„Když členové záchranné služby dorazili na místo, našli jen dva uhořelé pasažéry,“ uvedla Lenka Ptáčková z plzeňské záchranné služby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám