Hlavní obsah

Kauza heparin: podle Zelenky policisté lžou

Právo, Jiří Bednář, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Bývalý zdravotník z oddělení ARO nemocnice v Havlíčkově Brodě Petr Zelenka (31), který u královéhradeckého krajského soudu čelí žalobě ze spáchání série heparinových vražd, se v pondělí dostal do konfrontace s policisty Hanou Kvasničkovou a Janem Lomnickým. O nich dříve Zelenka prohlásil, že jej při výslechu bili a používali proti němu psychický nátlak. Kvasničková i Lomnický to odmítli.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Petr Zelenka na lavici obžalovaných v jednací síni královéhradeckého soudu.

Článek

"Byl při zatýkání řádně poučen o svých právech. K fyzickému násilí z mé strany ani ze strany ostatních nedošlo,“ uvedla policistka, která podle svých slov byla poté přítomna takzvanému podání vysvětlení. „Vypovídal spontánně. Říkal, že je toho moc a že v tom má velký zmatek. Dostal papír a tužku, aby si mohl psát poznámky,“ řekla soudu Kvasničková. Poznamenala, že si všimla Zelenkova zraněného čela a nabídla mu ošetření. „Odmítl to,“ uvedla.

Byl nervózní, ale spolupracoval

Lomnický vypovídal podobně. „Všiml jsem si, že Zelenka byl nervózní, často si dával hlavu do dlaní, ale spolupracoval. Nikdo mu nevyhrožoval ani na něho nepůsobil tak, aby měl strach,“ vypověděl policista.U výslechu byli podle jeho slov přítomni také soudní lékař Josef Pleskot a kriminalista Jan Žirovnický.

Soud předvolal jako svědkyni také Hanu Kvasničkovou, o níž Zelenka tvrdí, že ho během výslechu bila.foto: Právo/Ludmila Žlábková

Zelenka následně Kvasničkovou i Lomnického obvinil ze lži a citoval přitom ze svých poznámek. „Křičeli na mě: Kolik lidí jsi chtěl zabít? Kolik heparinu jsi podal? Měl bys sis vzpomenout na 16 jmen! Když budeš spolupracovat, proběhne to v klidu! Jenom policista Žirovnický se ke mě choval slušně,“ tvrdil obžalovaný. Podle jeho slov v jisté fázi výslechů u něho stáli dva holohlaví policisté, které později Kvasničková poslala pryč.

Musí se do pekla propadnout

„Paní Kvasničková a pan Lomnický se musí do pekla propadnout za to, co tu dnes předvedli,“ reagoval na výpovědi policistů otec obžalovaného Bohumil Zelenka. Obhájce Jan Herout komentář odmítl. „Všichni, kdo byli v soudní síni, si mohli udělat vlastní úsudek o tom, která výpověď byla konkrétní a věrohodná, a která účelová. Já si o tom myslím své, ale nechám si to pro sebe,“ nechtěl se advokát s novináři bavit.

Soud odpoledne pokračuje slyšením dvou lékařů, právničky Marie Cupalové a psychologa Slavomila Hubálka.  

V případu Petra Zelenky byly jako svědkyně předvolány jeho bývalé spolupracovnice z nemocnice v Havlíčkově Brodě.foto: Právo/Ludmila Žlábková

Reklama

Související články

Zelenka se omlouval pozůstalým i pacientům

Jednatřicetiletý bývalý zdravotník Petr Zelenka, který před soudem v Hradci Králové čelí obžalobě se sedmi vražd a deseti pokusů, se ve středu omlouval...

U soudu se Zelenkou budou slyšeni i policisté

Dalšími výslechy svědků bude v pondělí pokračovat proces s Petrem Zelenkou (31), který před senátem Krajského soudu v Hradci Králové čelí od 21. ledna žalobě...

Výběr článků

Načítám