Hlavní obsah

Opatrovník je podezřelý z vraždy ochrnuté ženy

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Před více než rokem postihla Janu Baxovou mozková příhoda. Od té doby byla devětapadesátiletá žena z Plzně ochrnutá na polovinu těla a plně odkázaná na cizí pomoc. V noci na úterý ji policisté našli v jejím bytě na náměstí Republiky uškrcenou. Vrahem byl zřejmě její o téměř dvacet let mladší přítel, kterého si před časem našla, aby ji opatroval a staral se o ni.

Článek

Toho kriminalisté v noci nejprve převezli na protialkoholní záchytnou stanici a v průběhu úterý ho vyslýchali.

„Žena zemřela násilnou smrtí. Nikoho jsme zatím neobvinili. Výslech stále ještě probíhá,“ řekl Právu v podvečer velitel služby kriminální policie a vyšetřování západočeské policejní správy Václav Budek.

Podle zatím nepotvrzených informací ležela mrtvá žena ve vaně. Na krku měla stopy po škrcení. Muž, který je z vraždy podezřelý, údajně v noci oznámil policii, že jeho družka spáchala sebevraždu. Byl ale značně opilý, v krvi měl přes tři promile alkoholu. Proto jej policisté odvezli k vystřízlivění na záchytku.

Co mohlo být motivem?

Zřejmě majetkový prospěch. Muž totiž většinu peněz, která žena dostávala jako invalidní důchod, propil s kamarády. Zřejmě už neměl za co nakoupit alkohol. Když nedostal peníze po dobrém, bezbrannou ženu fyzicky napadl. „Když byl střízlivý, měl snahu se o ni starat. Jakmile se ale napil, ztratil veškeré zábrany. Byl pak agresivní a choval se jako hulvát,“ řekla jedna ze sousedek.

Ta si všimla, že inkriminovanou noc se u Baxové nepřetržitě svítilo. „Po půlnoci jsem slyšela nějaký hovor na chodbě. Když šel brzy ráno manžel do práce, v domě bylo spoustu policistů. Nevěděli jsme, co se stalo,“ dodala.

Zpráva o násilné smrti ženy šokovala správce domu Jana Svobodu. „Bydlela tady více jak deset let. Když jsem s ní nedávno prodlužoval nájemní smlouvu, nebyla schopná se ani pořádně podepsat. Ten člověk, co se o ní staral, se scházel s podivnými lidmi. Společně pak dělali v domě brajgl. Musel jsem na ně několikrát zavolat i policisty. Občas třeba rozkopli dveře. Ostatní nájemníci z nich měli strach,“ uvedl Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám