Hlavní obsah

Patnáctiletý středoškolák doma tisknul falešné tisícikoruny

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Policisté ve východních Čechách vyšetřují skupinu mladíků z Pardubicka. Dva patnáctiletí, jeden sedmnáctiletý a jeden devatenáctiletý chlapec jsou podezřelí z padělání peněz. Falešné tisícikorunové bankovky doma na počítači vyráběli dva teprve patnáctiletí školáci. Za svou zábavu mohou zaplatit až desetiletým pobytem ve vězení.

Článek

Falešné tisícikoruny stejné série se v tržbách obchodníků v Pardubicích začaly objevovat na začátku října letošního roku. Policisté kvůli jiným kriminálním deliktům zadrželi v polovině listopadu sedmnáctiletého mladíka, ze kterého se vyklubal jeden z podezřelých šířící padělky do oběhu.

"Na útěku se seznámil s 19letým recidivistou, který se mu falešnými bankovkami pochlubil a nějaké mu věnoval. On je pak prostřednictvím dalších osob dával do oběhu," řekla mluvčí východočeské policie Iva Marková.

Při dopadení devatenáctiletého mladíka našli kriminalisté další padělky stejné série a začali proto pátrat po výrobci. "Výrobcem je pravděpodobně 15letý student střední školy z Pardubic, který za pomoci výpočetní techniky a stejně starého kamaráda, vyrobil doma více jak 30 tisícikorunových bankovek," doplnila Marková.

Podle policie mladíci vyrobili také falešné stokoruny. Je pravděpodobné, že mladíci zhotovili falešných peněz větší množství. Při prohlídce bytu našli policisté také výpočetní techniku, která mladíkům k padělkům pomohla.

S patnáctiletými mladíky policisté zahájili trestní řízení. Starší muži už si vyslechli obvinění z trestného činu padělání a pozměňování peněz a byla na ně uvalena vyšetřovací vazby. Hrozí jim až desetiletý pobyt za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám