Hlavní obsah

Soud rozhoduje o znovuotevření Winkelbauerova případu

Právo, Radim Vaculík, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Středočeský krajský soud rozhoduje o žádosti Ladislava Nováka o obnovu jeho procesu. Zatím zamítl návrhy na dokazování, které se týkaly provedení některých důkazů. Soudy Nováka ho v roce 1997 pod jeho tehdejším jménem Winkelbauer poslaly za dvojnásobnou vraždu na 23 let do vězení. Novák se cítí nevinný.

Článek

Návrhy dokazování se týkaly například opětovného výslechu utajené svědkyně nebo přizvání dalších soudních znalců. Předseda senátu konstatoval, že všechny důkazy byly již provedeny v průběhu prvoinstančního a odvolacího řízení.

Novák se soudu snažil vysvětlit podle něj pravdivé skutečnosti z 20. června 1994, kdy před jeho očima explodovalo auto, v němž tehdy seděli a následkem výbuchu uhořeli Petr Bureš a Jolana Keyřová, dobří známí odsouzeného. "Byla to opravdu nehoda, ale nevím, jak to dokázat. Byl to naprosto šok, ve kterém jsme pak byli několik týdnů," popsal nyní Novák tehdejší situaci.

Policie mu ale před 13 lety neuvěřila. Winkelbauera obvinila z úkladné vraždy s tím, že do vozidla svých přátel nainstaloval výbušninu semtex a pak u Týnce nad Sázavou z druhého auta pomocí vysílačky inicioval výbuch.

Odsouzený od počátku ale jakoukoli vinu popíral a snažil se to dokázat různými způsoby. Nejznámější je jeho útěk s vozidlem eskorty, kterou předtím odzbrojil a nechal s pouty na rukou v lese. Později byl ale dopaden.

"Byl to zoufalý pokus. Chtěl jsem na sebe upoutat pozornost a nevěděl, co dál," uvedl Novák. Tato údajně demonstrativní akce ale nebyla jediná. V pankrácké věznici se pak obviněný proboural stropem na střechu, odkud pak nechal zavolat ředitele vězení a požadoval přítomnost médií. Nedočkal se.

Prý to měla být léčka

Ve čtvrtek upřesnil, co předcházelo tragickému výbuchu z června 1994. Původně prý mělo jít o předem připravenou explozi, kterou naplánoval Bureš. Novák měl údajně jen asistovat, stejně jako spolujezdec v jeho autě Ivan Zerzáň. Burešova přítelkyně Keyřová byla určena pouze jako řidička druhého vozu, protože její partner byl v té době celostátně hledán pro vydírání podnikatele Petra Plívy.

"Mělo to vypadat jako nastražená past, ale bohužel z toho vzešla nehoda. Měla to být pomsta Plívovi, který Burešovi hrozil, že ho zabije. Ten výbuch měl působit jako atentát na Bureše a Keyřovou a Plíva měl být za to obviněn. Bureš chtěl to auto ale jen rozjet z kopce a ono pak mělo bez posádky vybouchnout," upřesňoval Novák.

"Semtex jsem sice sehnal já, ale když jsme přijeli na Burešem vybrané parkoviště, on tam v autě dokončoval přípravu té trhaviny. Nevím, co tam přesně dělal, nás to nezajímalo. Když jsme se pak ale rozjeli, najednou to auto za námi s Burešem a Keyřovou uvnitř explodovalo a já nevím, proč," bránil se odsouzený.

Jeho čtvrteční verzi nepřímo potvrdil i další účastník tehdejší noční jízdy Zezráň. Právě on byl ale při procesu v roce 1996 hlavním svědkem obžaloby proti Winkelbauerovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám