Hlavní obsah

Lup si dal k narozeninám, dostal 12,5 roku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se letos 23. ledna v Brně vracela před půlnocí 57letá žena domů z práce, všimla si, že ji kdosi sleduje. Přestože musí používat berle, snažila se co nejrychleji dojít k domovním dveřím, ale nestihla to.

Článek

Třicetiletý recidivista Radek Pohlodko ji dostihl a snažil se jí vytrhnou z ruky kabelku. Žena se statečně bránila, a tak ji útočník udeřil do hlavy, srazil ji na zem a ještě asi dva metry táhl za sebou, protože žena kabelku nechtěla pustit. Nakonec ale útočník slavil úspěch a i s lupem utekl.

Napadená přišla o peněženku s tisícikorunou, doklady a o mobil. Krajský soud v úterý zvlášť nebezpečného recidivistu Pohlodka odsoudil za souběžné trestné činy loupeže a napadení veřejného činitele celkem k 12,5 roku vězení.

"Slavili jsme moje narozeniny, vypil jsem tak čtrnáct piv a neměl jsem peníze na další alkohol. Proto jsem tu paní přepadl," vysvětloval motiv svého činu útočník romské národnosti s bohatou trestní minulostí. Již šestkrát byl soudně trestán.

Oběť psychicky poznamenal

Napadená žena utrpěla stresový posttraumatický šok a dodnes se léčí.

"Její stav není dobrý, musí brát pravidelně léky a navštěvovat psychiatra. Pronásledují ji děsivé sny, nevychází z domu, bojí se dalšího napadení," prohlásila soudní znalkyně.

Žena u soudu vypovídala bez přítomnosti veřejnosti i obžalovaného, protože při pohledu na něj by se její stav mohl vážně zhoršit. Navíc už se zřejmě nebude moci vrátit do práce a skončí v invalidním důchodu.

"Obžalovaný považuje takovéto získávání peněz za normální," řekl soudce při zdůvodnění rozsudku. Nyní bude mít dost času na přemýšlení, proč kvůli několika tisícům zřejmě navždy svou oběť výrazně psychicky poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám