Hlavní obsah

V přerovské chemičce explodoval vodík, dva popálení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘEROV

V areálu přerovské chemičky Precheza v pátek explodoval v cisterně vodík. Dva lidé se popálili při výbuchu, který otřásl areálem v okamžiku, když zaměstnanci firmy čistili vlakovou cisternu. V té se převážela kyselina sírová.

Článek

Jednoho muže s těžkým zraněním transportovali záchranáři do popáleninového centra v Ostravě, druhého převezli do nemocnice v Přerově.

Muži do cisterny napustili vodu, kterou poté odčerpávali přes horní víko čerpadlem do speciálně vytvořené kanalizace. Došlo přitom k výbuchu vodíku, který se tam vytvořil," řekla přerovská policejní mluvčí Michaela Sedláčková.

Příčinou exploze mohla být podle policie statická elektřina nebo technická porucha na čerpadle, kdy mohla přeskočit jiskra. "Přesnou příčinu zjistí znalci na kriminalistické expertize," uvedla Sedláčková.

Třetí muž měl štěstí

Dva muži ve věku 22 a 52 let stáli v době výbuchu na cisterně. Na místě s nimi byl i třetí zaměstnanec, který stál při explozi dole pod cisternou a nemá žádné zranění," doplnila mluvčí.

Ředitel krajské záchranné služby Ivo Mareš řekl, že muž transportovaný o Ostravy utrpěl popáleniny druhého a třetího stupně. "Popáleniny měl v obličeji a na horních končetinách v rozsahu asi 16 procent. Druhý muž měl popáleniny druhého stupně na obličeji," uvedl Mareš.

Podle mluvčího Prechezy Milána Šamárka zaměstnanci bezpečnostní předpisy neporušili. "Jsou to zkušení pracovníci. Jiskra tam byla, ale zda to bylo elektrostatickým výbojem nebo technickou závadou na čerpadle, se zatím neví, je to v šetření," řekl Šamárek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám