Hlavní obsah

Řidiči bez espézetky se mohou vyhnout pokutám

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Již týden platí přísné postihy pro řidiče, kteří si zakrývají své poznávací značky nebo dokonce jezdí úplně bez nich, aby byli v případě dopravního přestupku pro úřady anonymní. Změna však v praxi asi žádné výrazné zlepšení nepřinese, pokud policisté nebudou důsledně zadržená auta ihned odstavovat a řidiče posílat domů pěšky.

Článek

Jak totiž Právo upozornil Josef Mihálik z pražského odboru dopravně-správních agend, bude těžké neukázněného řidiče pokutovat, protože úřad mu nemůže dokázat, že jezdí bez značky úmyslně.

Místo 15tisícové pokuty a ročního zákazu řízení tak hříšník může jezdit dál, pouze si dojde pro novou espézetku. Řidiči nejde dokázat, že značku např. během jízdy neztratil.

"To nelze brát všechno šmahem, jako že jezdí schválně bez značky. Něco jiného by bylo, kdybychom dostali od policie hlášení, že byl při jízdě bez espézetky chycen v průběhu několika dní opakovaně. Pak je to jasné. Ale nemohu hned někomu trhat hlavu za to, že mu značka upadne a on ji ztratí," vysvětlil Mihálik.

Novou úpravu kritizuje také v tom, že zakazuje řidiči pokračovat v jízdě v okamžiku, kdy mu značka během cesty upadne. Řadě lidí to může přinést zbytečné potíže, protože se pak nebudou moci vrátit domů jinak než autobusem nebo vlakem. "Je to na hlavu, člověk se přece nějak domů dostat musí," nechápe Mihálik.

Reklama

Výběr článků

Načítám