Hlavní obsah

Vyšetřování nehody rakouského autobusu pokročilo

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českokrumlovští policisté jsou o kus dál ve vyšetřování páteční vážné dopravní nehody, při níž se asi pět kilometrů za Rožmberkem na Českokrumlovsku zřítil ze svahu u řeky autobus s řidičem a třiatřiceti rakouskými turisty. Dvacet z nich bylo zraněno lehce a pět vážně.

Článek

"Řidič vozidla Škoda 120, který měl mít účast na dopravní nehodě, byl už kriminalisty vypátrán a vyslechnut, stejně jako několik svědků celé události. V současné době  je nezbytné vyčkat na znalecké posudky znalce z oboru dopravy. Na jejich základě bude moci vyšetřující policista zahájit trestní stíhání pro trestný čin obecného ohrožení podle paragrafu 180 odst. 1, proti konkrétní osobě," informoval v sobotu Právo krajský policejní mluvčí Michal Marušák.

Podotkl, že vozidlo Škoda 120 i poškozený autobus prohlédl už znalec z oboru dopravy.

Rakušané se zotavují

Z poranění se už také pozvolna zotavují rakouští turisté, kteří leží v nemocnících v Českém Krumlově a Českých Budějovicích. Čtyři vážně zraněné ženy hospitalizované v Budějovicích přepravili dvěma vrtulníky  v sobotu kolem deváté večer do Rakouska. Jedna z nich, Hanelore Homan z Klagenfurtu, před cestou domů Právu řekla, že chce poděkovat všem lidem, kteří se podíleli na jejich záchraně: "Zasluhují si pochvalu a dík."

U nehody zastavily desítky a aut a všichni nám chtěli pomoci. Tak tomu bylo i v hotelu, kam se dostali ti, co neutrpěli vážnější poranění. Spokojeni jsme byli i s nemocniční péčí. Jediným problémem je jazyková bariéra, protože některé ze sester nehovoří německy a my zase neumíme česky. Stále jsme ještě všichni v šoku myslím, že bychom potřebovali ještě pomoc psychologa," uvedla Homanová.

Lékaři i hasiči si vedli perfektně

Zdůraznila, že čeští lékaři i hasiči odvedli perfektní práci, ale na okamžik, kdy se autobus valil ze stráně, nechce vzpomínat. Podotkla, že přestože péče lékařů je v Budějovicích dobrá, už se těší domů. Nad tím, zda se do Českého Krumlova přijede podívat, až se zcela uzdraví, zatím neuvažuje.

"Krumlov za naši nehodu rozhodně nemohl, ale o tom, zda, jak a kam budu opět cestovat, budu přemýšlet, až pomine šok, úplně se uzdravím," dodala rakouská turistka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám